eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kadhafi kész a tűzszünetre?

Kész egy tűzszüneti megállapodás elfogadására Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, amennyiben azt az összes érdekelt fél betartja, és a NATO felhagy a légicsapásaival - közölte Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, aki Tripoliban folytatott közvetítő tevékenységet az Afrikai Unió (AU) megbízásából.

Zuma az AU rendezési tervét vitatta meg részletekbe menően a líbiai vezetővel, aki azt kérte, hogy adjanak a líbiaiaknak lehetőséget arra, hogy egymást közt beszéljék meg dolgaikat, és találjanak megoldást az országot február közepe óta sújtó válság felszámolására, vagyis saját maguk döntsenek jövőjükről.

Zuma dél-afrikai és líbiai televízióknak nyilatkozott a Kadhafival folytatott eszmecseréjéről. A dél-afrikai elnök arról nem tett említést, hogy a líbiai vezető hajlandónak mutatkozott-e az ellenzék legfőbb követelésének eleget tenni, vagyis lemondani a hatalomról. Az előzetes beharangozók szerint Zuma elsősorban azért utazott Tripoliba, hogy Kadhafi "távozási stratégiáját" vitassa meg magával az érintettel.

Az AU múlt héten nyilvánosságra hozott javaslata haladéktalan tűzszünetet, humanitárius segélyek küldését, egy átmeneti időszak bevezetését és végül demokratikus választásokat indítványoz.

A dél-afrikai elnök szerint a NATO akadályozza az afrikai közvetítést

Alig maradt a hadseregből?

Nyolc líbiai katonatiszt, köztük több dandártábornok dezertált az arab ország hadseregéből, amit a tisztek hétfőn Rómában tartott sajtóértekezletükön Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek a saját népével szembeni kegyetlenkedésével indokoltak.

Az öt tábornok, két ezredes és egy őrnagy az olasz kormány által szervezett sajtótájékoztatón elmondták, a Kadhafi-hű fegyveres erők sok civilt öltek meg és sok nő ellen követtek el erőszakot.

A dezertált tisztek állítása szerint a Kadhafi-erőknek a lázadókkal szembeni fegyveres fellépése gyorsan veszít erejéből. Az egyik tábornok, Malud Maszúd Malaszi azt állította, hogy Kadhafi egykori hadseregének már "legfeljebb a húsz százaléka" maradt meg.

Olaszország azon kevés országok egyike, amelyek elismerik Líbia hivatalos képviselőjeként az arab ország keleti részét ellenőrző lázadók politikai szervezetét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×