eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Európán kívül is terjed a hasmenésjárvány

Három amerikai állampolgárt is megbetegített az EHEC-baktérium. Korábban mindhárman Németországban jártak.

Az Európai Bizottság adatai szerint Svédországban eddig 30 megbetegedést jegyeztek föl, közülük 13 személynél súlyos veseelégtelenség lépett fel. Dániában 11 ember fertőződött meg EHEC-baktériumtól, ebből ötnek veseműködési zavarai vannak. Nagy-Britanniában három, Ausztriában kettő, Hollandiában egy fertőzöttről tudnak.

Az Európai Bizottság legkésőbb szerdára várja az eredményét annak a vizsgálatnak, amelyet az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány kiindulópontjának vélt két spanyolországi agrártelepen végeznek - közölte egy EU-illetékes Brüsszelben. Az almeríai és málagai gazdaságban már pénteken talaj-, víz- és termékmintákat vettek, azóta egyetlen uborka sem hagyta el a telepeket.

A legfrissebb hírek szerint 14-re növekedett a németországi hasmenésjárvány áldozatainak a száma, és hétfő délutánig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.

Az EHEC-baktérium utoljára öt évvel ezelőtt bukkant fel Európában - emlékeztetett az uniós szakember, aki dicsérte a németeket. Az ottani hatóságok ugyanis hamar rájöttek, hogy a kórokozó nem húsban vagy tejben rejtőzik, így gyorsan ki tudták zárni a zöldségfélék mellett szóba jöhető egyéb veszélyforrásokat.

Az EHEC-baktérium diagnosztizálása hagyományos módszerrel akár hét napot is igénybe vehet. Egy római laboratóriumban, amely az Escherichia coli baktériumot kutatja, most azon fáradoznak, hogy gyorsabb módszert dolgozzanak ki.

Megalapozatlannak tartja Madrid a spanyol termékekre néhány európai ország által bevezetett importkorlátozást, ezért fontolóra veszi, hogy kártérítési igényt nyújt be az Európai Uniónak (EU). Diego López Garrido európai uniós ügyekért felelős spanyol államtitkár hétfőn Brüsszelben kijelentette, az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány lehetséges forrásának vizsgálatát követően Németországban, Ausztriában vagy Belgiumban hozott intézkedések "indokolatlanok voltak az európai jog szerint."

"Európa a közös piac talaján áll, amely a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgásáról szól. Ez a szabadság csak indokolt esetben korlátozható, és a jelenlegi helyzetben nincs olyan ok, amely ennek szükségességét alátámasztaná" - szögezte le a spanyol politikus.

López Gorrido megítélése szerint "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza". Mint hangsúlyozta, a korlátozó intézkedés "elhamarkodott" és teljesen aránytalan, éppen úgy, mint azok a vádak, amelyek szerint bizonyos spanyol termékekben található a járványt kiváltó kórokozó.

A spanyol uniós államtitkár leszögezte: mielőtt bármilyen döntést hoznának az ügyben, meg kell várni az európai egészségügyi hatóságok által végzett vizsgálatok eredményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×