eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mennyien élnek a világon külföldi segítségből?

A Gallup nemzetközi kutatása szerint nemzetközi szinten a lakosság három százaléka támaszkodik külföldön élő személytől kapott anyagi vagy természetbeni támogatásokra. Mivel ez az arány regionális szinten sokkal nagyobb lehet, a kutatók becslése szerint milliók élhetnek az ilyenfajta segítségből.

A Gallup 135 országra kiterjedő felmérése szerint a világ lakosságának mintegy három százaléka támaszkodik olyan anyagi vagy természetbeni segítségre, amelyet külföldön élő személytől kap. A nemzetközi átlag nem tűnik soknak, de regionális szinten, például a Szahara alatti afrikai övezetben ezek az arányok sokkal nagyobbak. Ez alapján valószínűsíthető, hogy milliók élnek az ilyen fajta segélyekre támaszkodva - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A 2009-es és 2010-es adatfelvételek eredményeit összegző kutatás szerint Szomália, Zimbabwe és a Comore-szigetek régióiban élők kapnak a legtöbb támogatást: a helyiek több 30 százaléka él olyan háztartásban, amely külföldön élő személyektől kap anyagi vagy természetbeni segítséget.

A Gallup szakértői szerint ez az adat a kivándorlók nagy arányára utal. A 32 százalékos aránnyal rendelkező Zimbabwe esetében például az állampolgárok negyede az országhatárokon kívül él. Jelentős még a külső segítséget kapók aránya a Dominikai Köztársaságban (26 százalék) és Haitin (25 százalék), de 20 százalék fölötti a támogatott háztartások aránya Koszóvó, Moldova, Albánia, Szenegál és a Fülöp-szigetek régióiban is.

Tíz százalékos vagy e fölötti arányban 35 országban élők kapnak külföldről utalást vagy csomagot rendszeresen. Ezen országok közül több mint tíz esetében jellemző, hogy a városi, 50 ezer lakos feletti régiókban élők számíthatnak nagyobb arányban segítségre.

A Gallup kutatása Magyarországra is kiterjedt. Az adatok szerint hazánkban a német, lengyel vagy épp brit háztartásokhoz hasonlóan kevesebb, mint öt százalék kap külföldről segítséget.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×