eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Nem tud elindulni az Endeavour űrhajó

Az amerikai űrkutatási hivatal ismét átütemezte az Endeavour űrrepülőgép indítását, és az újabb startidőpontot május 16-ra tűzte ki. Az Endeavour indítását eredetileg április 29-re tervezték.

Három órával a start előtt az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén elektronikai meghibásodást észleltek, ezért akkor április végéről május 2-ra halasztották az Endeavour indítást. A hiba elhárításának az elhúzódása miatt azonban ekkor sem lőtték fel az űrrepülőgépet.

Akkor május 8-ra, majd 13-ra tették át az indítás időpontját. A NASA pénteki közlése szerint azonban május 16-ig nem indíthatják el az Endeavourt. A mérnökök fogadkoznak, hogy addigra kiküszöbölik az indítást gátló makacs műszaki gondot.

Az eredeti, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az eseményre összesen 750 ezer embert vártak.

Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja. A NASA várhatóan júniusban még elindítja az Atlantist, és ennek visszatérte után befejeződik az 1981 áprilisában kezdődött amerikai űrrepülőgép-program.

Az Endeavour egy olyan berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra, amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri. A héttonnás berendezés elkészítése 14 évet vett igénybe, és 1,5 milliárd dollárba került.

A 14 naposra tervezett úton az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

Címlapról ajánljuk

Kopasz Bálint: elsősorban magamnak akarom bebizonyítani, hogy többre vagyok képes

Bár a párizsi olimpián szerzett bronzérem után még bizonytalan volt a folytatásban Kopasz Bálint, mára eldöntötte, hogy a Los Angeles-i ötkarikás játékokig kitart szeretett sportága mellett. Tokió olimpiai bajnok kajakosa azt mondta az InfoRádióban, hogy elég nagy volt a kontraszt a szezon elején és végén mutatott versenyzéseit illetően, és továbbra is keresi az okokat, hogy mi történhetett vele az olimpiai döntő utolsó 200 méterén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×