eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új eurórégió jöhet létre

Új eurorégió jöhet létre Ausztria és Olaszország között, miután az olasz kormány jóváhagyta az erre irányuló szándékot.

Ausztria már hetekkel ezelőtt engedélyezte az új eurorégió megalakítását, amelyben Tirol osztrák tartomány és Olaszország Trentino-Alto Adige régiója vesz részt. Az olasz jóváhagyásra tavaly október óta vártak a két határ menti vidék lakosai; Róma korábban az eurorégió elnevezést kifogásolta.

Több évi várakozás után a római kormány zöld jelzést adott, megteremtve a jogi alapját Trentino-Alto Adige és Tirol régiók együttműködésének - jelentette be Bolzanóban Luis Durnwalder, az olasz régió kormányfője. Ezáltal megnyílt az út az érintett osztrák és olasz vidékek határokon átnyúló szorosabb együttműködése előtt.

Trentino-Alto Adige 1918-ig Ausztriához tartozott, de az I. világháborút követő párizsi békeszerződés Olaszországnak ítélte. A lakosság 60 százaléka ma is német ajkú, 30 százaléka olasz, míg a ladino népcsoport tíz százalékot tesz ki. Dél-Tirol a német és osztrák turisták kedvelt célpontja, emellett Olaszország gazdaságilag legfejlettebb térségei közé tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×