eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tálas Péter: Lebombázni bin Laden búvóhelyét nem lett volna elég

Biztosnak kellett lenni az eredményben, ezért végzett egy amerikai különleges alakulat élő erővel Oszama bin Ladennel a pakisztáni Abbotábádban; önmagában az, hogy lebombázzák a búvóhelyét, az első számú terrorista esetében nem lett volna elég - mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője szerint nem meglepő, hogy az Egyesült Államok efféle gyilkos akciót hajtott végre az al-Kaida irányítója ellen egy idegen országban - a terrorizmustól fertőzött országokban, amelyek kormánya támogatja a terror elleni küzdelmet, ez bevett dolog.

Tálas Péter szerint az amerikai közvélemény elvárásait, bosszúvágyát nem elégítette volna ki az, ha Oszama bin Ladent elfogják, és bíróság elé állítják. Politikai értelemben ez volt a legkedvezőbb megoldás - vélekedett a szakértő, megjegyezve: a terroristavezért ráadásul tűzharcban halt meg, nem végezték ki, bár azt az elnöki rendelet lehetővé tette volna.

Az akció értékelhető háborús akcióként egy katonai célpont ellen - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő. Ha a terrorizmus ellen fel lehet lépni, és a terrorszervezetek olyan, nem állami politikai szereplők, amelyek ellen háborút lehet vívni, akciókat lehet végrehajtani, akkor egy olyan ház megtámadása, és egy olyan társaság kiiktatása, amely egy terrorszervezetet irányít, teljesen jogszerű - fűzte hozzá.

Egy ikon pusztult el

Bizonyos, hogy bosszút esküsznek a terroristák Oszama bin Laden halála miatt, amit nagy veszteségként élnek meg - vélekedett Tálas Péter, emlékeztetve: amikor kiderült, hogy a 2001-es akciók az ő, illetve az általa vezetett al-Kaida nevéhez fűződnek, terrorszervezetek tucatjai igyekeztek keresni a kegyeit.

Az al-Kaida nem csupán egy terrorszervezet, hanem egy mozgalom, egy eszme, amelynek megtestesítője bin Laden volt. Sokak számára fontos jelkép halt meg, aki maga is jelképeket, a nyugati világ szimbólumait, a World Trade Center tornyait pusztította el. Ebből is látszik, hogy a posztmodern terrorizmusban komoly szerepe van a jelképeknek: a terroristák üzenni akarnak a célpontválasztással - magyarázta a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője.

A terrorizmus számára az is kulcsfontosságú, hogy a média hírt adjon róla. Márpedig Oszama bin Laden minden egyes megszólalása központi hír lett - annak ellenére is, hogy fenyegetései túlnyomó többségének nem lett következménye, nem történt jelentős terrorcselekmény - mondta Tálas Péter.

Van-e bombájuk?

A WikiLeaks korábban arról adott hírt, hogy az al-Kaida atombombát rejthetett el Európában, amelyet abban az esetben hoznának működésbe, ha bin Ladent elfogják vagy megölik. A szakértő szerint senki sem meri kimondani, hogy az eszköz nem létezik, a rendelkezésre álló adatokból azonban az derül ki, hogy nincs ilyen bombája a terrorszervezetnek.

És ha lenne, akkor sem Európában kellene elrejteni - vélekedett Tálas Péter, hozzátéve: az unió területéről 2006-2010 között összesen csupán hat iszlamista terrorcselekményt jelentettek a tagállamok. Ráadásul, terrorista fejjel gondolkodva, túl nagy kockázatot vállal az, aki az ellenség területén helyez el egy ilyen eszközt akkor, amikor jóval több, a muzulmán országokból érkező, terroristagyanús embert tartóztatnak le, mint az európai terrorcselekmények többségét elkövető szeparatistát - fűzte hozzá.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×