eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Görögország kormányozhatatlan lehet

Egyre többen sürgetik a görög kormányt, hogy kérje a tönk szélére sodródott ország adósságainak átrendezését - ami komoly veszteségeket okozna a hitelezőknek. A kabinet a hétvégén azt mondta, erről nem lehet szó, a megszorítások miatt azonban az egyszerű polgárok egyre inkább szembeszállnak az állammal és nehéz fenntartani a közrendet.

"Görögország ördögi körbe került. Nem tud kimászni a gödörből az adósság visszafizetését garantáló politika miatt, mert az fékezi a gazdasági növekedést" - ismerik el még a kormánypárt soraiban is - írja az Observer.

Bár német politikusok - köztük Wolfgang Schauble pénzügyminiszter - azt sürgetik, hogy Athén rendezze át adósságát, a Papandreu kabinet ezt a hétvégén is határozottan elutasította. A befektetők és az európai partnerek is attól félnek, hogy a mentőcsomagok ellenére Görögország nem tudja elkerülni a fizetésképtelenséget.

"A kérdés nem az, hogy lesz-e adósságátrendezés, hanem hogy mikor és milyen módon. A piaci igényekre tekintő, rendezett módon, vagy kaotikusan, ahogy Argentínában történt" - mondta Nouriel Roubini, Dr. Végzetként is emlegetett sztárközgazdász, aki már régóta vallja azt, hogy az EU/IMG mentőcsomag csak eltolta Görögország csődjét.

Az adósság átrendezése veszteségeket okozna a globális bankrendszerben, de különösen Európában - jegyzi meg szakértők. A Wall Street Journal szerint a görög kormány a fizetési határidők kitolását kérte európai partnereitől, de ezt Athénben tagadták, az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagja szerint pedig a lépés nem lenne hatékony, sőt káros lenne.

Mindeközben a görög társadalom egyre kevésbé hajlandó elfogadni az adósság visszafizetését célzó megszorításokat és egyre inkább szembeszáll a hatalommal. "Felmerül, hogy kormányozható-e az ország" - teszi fel a kérdést az Observer, amely megírja, hogyan hívták vissza a rendőröket, amikor egy tervezett szemétégető miatt tüntető lakosok felásták az oda vezető utat Athén egyik külvárosában.

Megizmosodott a "nem tudunk és nem is akarunk fizetni" mozgalom és naponta 8 ezren nem hajlandók az útdíj megfizetésére. A kormány ezért inkább beleegyezett, hogy hétfőtől 50 százalékkal leszállítja a díjakat. A múlt héten egy potyázó utas rálőtt egy kalauzra az egyik buszon. Korábban tüntetők rohantak le egy rendőrőrsöt, visszavettek több száz elkobzott rendszámtáblát és büntetőcédulák ezreit égették el.

Erőszakos támadás érte a görög egészségügyi minisztert. Más országban ezt letartóztatások követnék, de ezt itt elmaradt, egyesek azt hihetik, bármit megtehetnek - jegyezte meg Takisz Mihasz politológus.

Tudósítók hozzáteszik: a görög kórházakban nincs elég ágy, az iskoláknak nincs pénzük takarítókra, a munkanélküliség pedig már 15 százalékra ugrott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×