INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Így próbálják megelőzni újabb az robbanást Fukusimában

InfoRádió / MTI
Miután sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a fukusimai erőmű második reaktorának kábelalagútjából - és ez jelentős eredmény - az üzemeltető szakembereinek egy újabb feladatnak kellett nekilátniuk szerda éjjel: nitrogént fecskendezni az 1. reaktor konténmenttartályába, egy újabb hidrogénrobbanás megelőzésére.

A Tepco egyik tisztségviselője sajtóértekezletén elmondta: kicsi annak a veszélye, hogy az első reaktor körül felgyülemlő hidrogén berobban, de ennek elkerülésére szükség van 6000 köbméter nitrogén befújására, ami hat napig fog tartani.

Azt gyanítják ugyanis, hogy a reaktortartály fala megsérült, és azon keresztül hidrogén kerül a konténmentbe, majd ott az oxigénnel együtt robbanásveszélyes koncentrációt érhet el. A nitrogén csökkenti a robbanásveszélyt. Elővigyázatosságból a 2. és 3. reaktornál is elvégzik a nitrogén-befecskendezést - tette hozzá.

Eddig már három hidrogénrobbanás történt az erőműben, és a robbanásokkor nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe.

A címlapról ajánljuk