INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Bevetik a francia katonákat Elefántcsontparton

InfoRádió / MTI
A francia kormány az ENSZ kérésre beveti katonáit Elefántcsontparton a volt elnök, Laurent Gbagbo erői ellen - jelentették be hétfőn Párizsban. A bevetés célja a Gbagbo erői által használt nehézfegyverzet kiiktatása a francia elnöki palota közlése szerint.

A francia harci helikopterek megkezdték az ellenfél egyik katonai táborának lövetését Abidjanban - állapította meg a helyszínen egy francia tudósító. Egy másik tábort, valamint az elnöki palotát és rezidenciát az ENSZ-erők támadnak.

A párizsi közlemény szerint az ENSZ főtitkára kért segítséget a francia katonaságtól, és ezt Nicolas Sarkozy elnök engedélyezte a civil lakosság védelmében. Párizs ugyanakkor követelte a lakosság elleni erőszak beszüntetését.

A francia helikopterek az Agban tábort támadják, az ENSZ helikopterei az Akouedo tábort, ahol szemtanúk egy nagy robbanásról számoltak be.

Előzőleg a francia külügyminisztérium azt közölte, hogy Abidjanban elraboltak két francia állampolgárt és sok más polgárt. Gbagbo párizsi megbízottja a francia katonai beavatkozást "törvénytelennek" és "gyilkossági kísérletnek" minősítette.

A címlapról ajánljuk