eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Közlekedési tanulságai is vannak a fukusimai nukleáris válságnak

A közlekedési ágazatnak egy esetleges radioaktív szennyezésre való felkészülése is szóba került csütörtökön Brüsszelben az uniós tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján - mondta el az ülés után az elnöklő Völner Pál.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára jelezte: megkezdődött a munka azzal kapcsolatban, milyen feladatokat ró egy ilyen típusú fenyegetettség az unióra és a tagállamokra.

Völner Pál utalt arra, hogy ezen a területen is előrelépést jelenthet az úgynevezett funkcionális légtérblokkok kialakítása, vagyis az eddigi országonkénti légi irányítási rendszer átalakítása blokkonkénti egységes irányítású rendszerré. E várhatóan már a jövő év végére részben megvalósul - tett hozzá.

Az új rendszert egyebek között a tavalyi vulkáni hamufelhő-vándorlás miatt tartják szükségesnek az EU-tagországok.

"Be kell látni, hogy a vulkáni hamura orvosság nincsen, ki kell találni azokat a módozatokat, hogyan kerülnek lezárásra a légterek, milyen alternatív útvonalakat tudunk kínálni" - fogalmazott Völner Pál.

A csütörtöki ülés többi témájáról elmondta: a miniszterek felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat Svájccal a kétoldalú légi közlekedési megállapodás módosításáról.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési felelőse megerősítette: az Európai Bizottság álláspontja szerint nincs akadálya annak, hogy április végétől a terveknek megfelelően megszűnjön a folyadékok fedélzetre vitelének tilalma a repülőgépeken a tranzitutasok esetében. Két év múlva pedig ismét minden utas vihet folyadékot a gépekre - tette hozzá, leszögezve, hogy az egyes tagországoknak joguk van ennél szigorúbb biztonsági intézkedéseket érvényben tartani.

Az ülésen Kallas ismertette az úgynevezett fehér könyvet, azt a javaslatcsomagot, amelyet a végrehajtó testület a napokban publikált a 2050-ig érvényes közlekedési stratégiáról.

Völner Pál rámutatott arra, hogy a fehér könyvnek figyelembe kellett vennie a környezetvédelmi és energiaügyi szempontokat is. Kiemelte az energiahatékony motorok kifejlesztésének fontosságát, illetve a környezetkímélőbb közlekedési módokra átállást.

A könyvet jelenleg tanulmányozzák a tagországok, és az elnökség a júniusi tanácsülésen vitát szervez a témáról - jelezte az államtitkár.

Foglalkoztak a miniszterek több hajózási kérdéssel, így az Európai Tengerészeti Biztonsági Hivatal (EMSA) illetékességi körének bővítésével, irányítási rendszerének lehetséges változtatásával, valamint az üvegházhatású gázok tengeri közlekedési kibocsátásának kérdéseivel. Döntöttek arról is, hogy az EU csatlakozik a tengeri utas- és poggyászszállításról szóló nemzetközi egyezmény jegyzőkönyvéhez, amely elsősorban biztosítási és jogi kérdésekkel foglalkozik.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×