eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia és Montenegró a megbékélés útján

Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia és Montenegró a megbékélés útján szeretne haladni, hogy az Európai Unió keretében egyesüljenek ismét. Erről a négy ország vezetői beszéltek a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában.

A találkozó keretében adták át a horvát államfőnek az egyik boszniai szerb napilap által alapított Év embere díjat a regionális megbékélésért és az együttműködés fejlesztéséért tett erőfeszítéseinek elismeréséül. Ivo Josipovic arra kérte az egykor ellenséges volt jugoszláv köztársaságok vezetőit, hogy haladjanak tovább a béke és az együttműködés útján. A horvát elnök februárban lépett hivatalba, és azóta többször ellátogatott Boszniába. Õ az első horvát vezető, aki - április szarajevói látogatásán - nyilvánosan bocsánatot kért azért, mert országa az 1990-es években részese volt a Bosznia és Hercegovina felosztására irányuló politikának. Példája nagy visszhangot keltett a térségben, és kölcsönös bocsánatkérések hangzottak el a többi ország vezetőitől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×