eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tadics nem támogatná a boszniai szerbek népszavazását az elszakadásról

Boris Tadics szerb államfő a Jutarnji List című horvát napilap vasárnapi számában megjelent interjújában azt mondta: egyáltalán nem támogatja, hogy a boszniai szerbek népszavazást írjanak ki saját államuk elszakadásáról.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy ilyen népszavazást, aminek lehetőségét az utóbbi időben gyakran emlegették a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaságban (RS), Tadics közölte: "egyáltalán nem. Sem a népszavazást, sem annak eredményeit".

"Támogatni fogok minden olyan megoldást, amit mindhárom nép elfogad" - mondta, a Bosznia-Hercegovinát alkotó bosnyák, horvát és szerb népcsoportokra utalva. "De nem támogatok semmilyen, kizárólagosan szerb megoldást" - szögezte le.

A szerb elnököt az elmúlt időszakban gyakran bírálta a bosnyák média, mert pártolta a boszniai szerbek vezetőjének, az országrész elszakadásának lehetőségét gyakran emlegető Milorad Dodiknak választási kampányát. "Dodik a barátom, s továbbra sem hiszem, hogy külön utakra vezetné az RS-t" - válaszolta az interjúban Tadics.

Az 1992-95 közötti boszniai háború vége óta a balkáni ország két államalakulatból, a Szerb Köztársaságból és a Bosnyák-Horvát Föderációból áll, amelyeket csak gyenge központi szervek kapcsolnak össze.

A nemzetközi közösség a központi állam megerősítését akarja, mert az segítené a szükséges reformok meghozatalát. A boszniai szerbek viszont ellenzik a központi államhatalmi szervek jogkörének kibővítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×