eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött a brazil elnökválasztás második, döntő fordulója

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás második, döntő fordulója: mintegy 136 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, hogy szavazzon a rendkívül népszerű, de távozó államfő, Luiz Inácio Lula da Silva utódjáról.

Ha nem történik óriási meglepetés, a győztes várhatóan a Lula támogatását élvező Dilma Rousseff lesz: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 12-14 százalékkal vezet ellenfele, a jobboldal által támogatott José Serra előtt. Győzelme esetén a 62 éves baloldali politikus lesz az első női elnök Brazília élén. Az október elején tartott első fordulóban Rousseff 47 százalékot kapott, míg riválisa 33 százalékot.

A hatalmas, az Európai Unió területének kétszeresét kitevő országban a szavazóhelyiségek magyar idő szerint este 10-kor zárnak.

Dilma Rousseff egykoron gerillaként harcolt a katonai diktatúra ellen. Politikai karrierjét Lulának köszönheti, aki a kormányon belül az egyik legfőbb munkatársává emelte. Lula - aki 8 éve államfő, s aki az alkotmány miatt harmadszor már nem indulhatott az elnöki posztért - a kampány során végig Rousseff megválasztását pártolta.

Egyébként mindkét államfőjelölt azt ígéri, hogy folytatják azt a politikát, ami lehetővé tette, hogy Brazília a világ nyolcadik gazdasági hatalmává váljon, s több millió brazil tudjon kitörni a szegénységből.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×