eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Irak 6-7 évig biztosan nem szállít földgázt a Nabuccóba

Irak a következő hat-hét évben biztosan nem tud földgázt adni a Nabucco vezetékbe, mivel először a hazai áramellátását kell szilárd alapokra helyezni - mondta el a Reutersnak az ország olajügyi miniszterhelyettese.

Motaszam Akram Haszán egy Abu-Dzabiban tartott konferencián vasárnap azt mondta, hogy Iraknak először a biztos áramellátást kell megteremtenie az országon belül.

Irakban az országos áramhálózat naponta csak néhány órán át üzemel. Irak áramtermelő kapacitása mintegy 11 ezer megawatt, de a tényleges termelés csak 9 ezer. A kereslet a nyári időszakban ugrásszerűen megnőtt, és elérte a 14 ezer megawattot. Az iraki illetékes vasárnap rámutatott arra, hogy mindenekelőtt a hazai áramtermelést kell bővíteni úgy, hogy teljesen kielégítse a belföldi keresletet.

A Kaszpi-tenger térségéből származó földgázt szállító Nabucco vezeték létrehozásának célja Európa energiafüggőségének csökkentése Oroszországtól. A 10,5 milliárd dolláros projekt kivitelezésében az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a Bulgargaz, a török Botas és a német RWE vesz részt.

Még tavaly Reinhard Mitschek, a gázvezeték-beruházást végző konzorcium ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy kezdetben valószínűleg iraki eredetű földgázt szállít majd az Európai Unió felé a Nabucco vezeték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×