eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Folyamatosan veszik fel a munkát a sztrájk után Franciaországban

Felgyorsult a munkafelvétel pénteken Franciaországban a nyugdíjreform elleni tiltakozás szimbólumának számító szektorokban.

Több heti tiltakozás után ismét dolgoznak a Le Havre-i kikötő olajtermináljainak munkásai. Innen látják el kőolajjal Franciaország 12 olajfinomítójának egy jelentős részét. A finomítók felében már az elmúlt napokban újraindult a termelés.

A további hat, a Total olajipari céghez tartozó olajfinomító közül - a vállalat szóvivőjének tájékoztatása szerint - reggel már csak három helyen sztrájkoltak a munkások, s a szakszervezetek későbbi nagygyűléseiken várhatóan ott is a munka felvételéről döntenek. A kormány szerint azonban a hét végén a benzinkutaknak még csak a 85 százaléka fog működni, elsősorban a főváros környékén és a nyugati országrészben vannak ellátási gondok.

Mohamed Touis, a CFDT szakszervezet egyik vezetője szerint miután a fővárosi régiót üzemanyaggal ellátó Grandpuits olajfinomítójában - ahol október 12-én kezdődött a sztrájk - is a munkabeszüntetés felfüggesztéséről döntöttek a munkások, máshol is a munka felvételére hajlanak a szakszervezetek.

"Nem nyertünk, de nem is veszítettünk semmit, mert mozgósítani tudtuk csapatainkat és a közvéleményt a nyugdíjreform ellen, amelyet továbbra is igazságtalannak tartunk" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Az ország olajfinomítóinak felét kőolajjal ellátó marseille-i kikötőben viszont egyelőre folytatódik a munkabeszüntetés. Emiatt a termelés megindulása, illetve teljes helyreállása még hosszabb időt vehet igénybe. A dél-franciaországi városban azonban a köztisztasági vállalat dolgozói újra ellátják a hulladékgyűjtési feladatokat, s tíz napi sztrájk után pénteken Toulouse-ban is újraindult a szemétszállítás.

A vasúti közlekedés is kezd helyreállni: pénteken valamennyi szuperexpressz (TGV) elindult, a vidéki városok között közlekedő belföldi vonatoknak a hetven százalékára lehet számítani.

A nyugdíjreform elleni tiltakozási hullám azután kezdett kifulladni, miután egyértelmű vált, hogy a parlament véglegesen jóváhagyja a nyugdíjkorhatár 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvényt. A szerdai szavazást követően csütörtökön a korábbiaknál jóval kevesebben - a rendőrség szerint 560 ezren, a szakszervezetek szerint 2 millióan - vettek részt a hetedik országos tiltakozónapon.

Az ellenzéki szocialisták kedden nyújtják be indítványukat az alkotmánytanácshoz a reform ellen. A párt ígéretet tett arra, hogy amennyiben a baloldal nyeri meg a 2012-es elnök-, illetve nemzetgyűlési választásokat, visszaállítják a 60 éves nyugdíjkorhatárt, s a jelenleginél igazságosabb tervezetben tesznek majd javaslatot a nyugdíjrendszer megreformálására, annak fenntarthatósága érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 14:15
×
×
×
×