eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mihalkov: Oroszországnak nem kell liberalizmus

Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező szerint Oroszországban ideje véget vetni a liberális demokráciának, mert az ország jövője a felvilágosult konzervativizmusban van.

A rendező A felvilágosult konzervativizmus kiáltványa című írását a polit.ru című hírportálon tette közzé szerdán.

Mihalkov írásában kifejti: "A liberális demokrácia eufóriájának vége... Az embereknek elege van a politikai függetlenségről szóló nyilatkozatokból, az egyéni szabadságra való felhívásokból, és a piacgazdaság csodáiba vetett hitből. A mai társadalmi berendezkedés a Nyugat utolérését hajszoló, liberális modernizáció, a helyi csinovnyikok önkénye, és a mindent átható korrupció keveréke, és nem felel meg az orosz emberek többségének.

A gazdasági reformok ,,parádéja,, és a liberális intézmények ,,leple,, mögött a régi, hagyományos, archaikus társadalmi viszonyok bújnak meg... Az Oroszországnak régen és ma szenvedést hozó romlást, amely az országban és a fejekben zajlik, a radikális haladás prófétái és a liberális, polgári-demokratikus és proletár forradalmak vezérei okozzák.

... A történelem arra tanít, hogy a modernizálást célzó reformok csak akkor voltak sikeresek, ha a centrista Oroszország felvilágosult konzervatív beállítottságú állami, társadalmi és vallási vezetői vitték véghez. ... A korszerű orosz konzervativizmus a szent és hatalmas Oroszország évezredes történelme során kialakult állami, társadalmi és nemzeti hagyományainak összessége".

"Először a törvényesség és a jog helyreállítására, másodszor a kulturális és a nemzeti biztonság garantálására, harmadszor mindenki jólétének növelésére, negyedszer az országunkért érzett büszkeség és felelősségtudat helyreállítására, ötödször a társadalmi igazságosság és az állampolgárok szociális védelme, hatodszor a külföldön élő honfitársaink jogainak és szabadságjogainak védelmére van szükség" - írta.

A kiáltvány politológusok szerint a Dmitrij Medvegyev elnök által meghirdetett modernizálást támadja, a liberális ellenzék úgy ítélte meg, hogy kártékony és a szétesés felé taszítja az országot.

Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője szerint Mihalkov állásfoglalása közel áll pártja nézeteihez. Az Igazságos Oroszország párt a jelenlegi hatalom apologetikájának minősítette az írást.

A kormányzó Egységes Oroszország Párt, amely magát konzervatívnak tekinti, egyenesen üdvözölte a kiáltványt, óvatosan megállapítva, hogy akadnak benne vitás pontok.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×