eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyermekhalál bolgár árvaházakban

Az utóbbi tíz évben bolgár árvaházakban 238 fogyatékos gyermek halt éhhalált, a bolgár főügyészség több mint száz büntetőügyet indított ilyen esetek miatt - írta a Duma című bolgár lap internetes kiadása.

A bolgár Helsinki Bizottság és az ügyészség közös vizsgálata tárta fel ezeket az ügyeket, az intézményekben uralkodó kegyetlen állapotokat.

A jogvédő szervezet jelentése szerint a magukra hagyott fogyatékos gyermekeket gondozó intézményekben az ellenőrzések során 103 alultáplált gyermeket találtak, és feltártak 7-8 fizikai bántalmazást, illetve ugyanennyi szexuális erőszakot is. Az ellenőrzés során 90 olyan gyermeket találtak, akiket erős nyugtatókkal kezeltek minden orvosi ok nélkül.

A jogvédő szervezet szerint a halálesetek háromnegyed részét meg lehetett volna előzni, a feltárt esetekből 149-ben a gyermekek az intézményben haltak meg, miközben már olyan súlyos egészségügyi állapotba kerültek, hogy kórházban kellett volna ápolni őket. Az összes esetből csak elvétve volt boncolás a halál okának megállapítására.

A főügyészség 166 esetben halálokozás miatt, 27 esetben pedig súlyos testi sértés miatt indított eljárást.

Borisz Velcsev főügyész arról számolt be, hogy az esetek több mint 80 százalékában a halálesetekről, a gyermekekkel való erőszakoskodásról nem tájékoztatták a rendőrséget, az esetekről készült dokumentumok eltűntek, vagy hiányosak és valószínűleg manipuláltak is.

A főügyész szerint az igazság szolgáltatása ezekben az esetekben nagyon fontos, de legalább ennyire szükséges, hogy a jövőben ne történhessenek ilyen esetek, ez utóbbi vonatkozásban a felelősség más intézményeké. A jogvédő szervezet szerint a fő felelősség a polgármestereké, hiszen az említett intézmények az ő irányításuk alatt állnak, de természetesen az ellenőrzésért felelős más hivatalok sem látták el megfelelően a feladatukat.

A Gyermekvédelmi Állami Ügynökség vezetője elmondta, hogy az állam évente 12 millió levát (6 millió euró) fordít a fogyatékos gyermekeket ápoló árvaházak támogatására.

Bulgáriában, ahol néhány év alatt szeretnék teljes mértékben megszüntetni az árvaházakat, jelenleg a hivatalos adatok szerint valamivel kevesebb mint 8000 gyermek él ilyen intézményekben, amelyek fenntartására évente 78 millió levát fordítanak. Eközben ugyancsak évente mintegy 3000 csecsemőt hagy el a szülőanyjuk a 7,2 millió lakosú országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×