eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Emil Boc újabb bizalmatlansági indítványt vészelt át

Újabb bizalmatlansági indítványt vészelt át Emil Boc román miniszterelnök jobboldali kormánya. A parlamenti vitát ezúttal az utca hangja erősítette fel.

 Tovább folytathatja a kormányzást Romániában Emil Boc és jobboldali csapata. A román parlamentben megvitatott bizalmatlansági indítvány szavazásánál ugyanis 16 szavazat hiányzott a kormánybuktatáshoz.

A bizalmatlanság ezúttal nemcsak a kormánnyal szemben és nemcsak az ellenzék oldaláról mutatkozott meg, hanem a kormánypártok részéről is a saját képviselőikkel szemben. Mind a Demokrata Liberális Párt mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ugyanis arra intette képviselőit, hogy ne szavazzanak.

Csak így tudták biztosítani, hogy a titkos szavazáson senki ne szavazzon át a másik oldalra. A baloldali és liberális ellenzék úgy látja, a román társadalom valamennyi szegmense megelégelte Emil Boc kormányzását.

Véleményük szerint a kabinet mérhetetlen hozzá nem értésről tesz nap mind nap bizonyságot, és képtelen megküzdeni a gazdasági válság feladványával; már csak egyetlen célt követ: hogy megőrizze hatalmát, és többletlehetőségeket biztosítson a klienseinek.

A miniszterelnök azzal védekezett, hogy a gazdasági válság számláját korábban is a populizmus és a demagógia emelte az egekbe. Úgy vélte az ellenzék most is demagóg módszerekkel él, megoldási javaslatai pamfletbe illőek. Miközben a képviselők és szenátorok a gyűlésteremben szavakkal csépelték egymást, kint, az épület előtt tüntető tömeg a tettlegességtől sem riadt vissza.

Többször is összecsaptak az épület védelmére felvonultatott mintegy ötezer csendőrrel. A szakszervezetek bukaresti tüntetése sem sikerült úgy, ahogy eltervezték. A szakszervezeti vezetők által beharangozott 80 ezer tüntető helyett csak mintegy harmincezren vonultak a parlament elé. Emil Boc egyébként épp egy évvel ezelőtt már elbukott egy bizalmatlansági indítványt, de Traian Bãsescunak a tavalyi elnökválasztáson elért győzelme után ismét ő került a kormány élére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×