eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ki veszi át a Nobel-békedíjat?

A Nobel-békedíjjal kitüntettet kínai Liu Hsziao-po testvérei vennék át a díjat Norvégiában, mivel az aktivista börtönbüntetését tölti Kínában, felesége pedig házi őrizetben van Pekingben.

A hongkongi székhelyű Information Centre for Human Rights and Democracy nevű emberi jogú szervezet beszámolója szerint Liu Hsziao-po két fivére Oslóba kíván utazni, hogy ott december 10-én átvegyék testvérük Nobel-békedíját.

Liu Hsziao-pót tavaly decemberben ítélték 11 évnyi börtönre "államellenes felforgatásért". Idén október 8-án jelentette be a Nobel-bizottság, hogy "az alapvető emberi jogokért Kínában vívott hosszú és erőszakmentes küzdelméért" neki ítélik a békedíjat. A bejelentés után nem sokkal a kínai hatóságok Pekingben házi őrizetbe vették az aktivista feleségét, aki így szintén nem tud elmenni a norvég fővárosba a díjátadóra.

A fivérek arra kérik a jövő hónapban Dél-Koreában tanácskozó húsz legfejlettebb állam vezetőit, gyakoroljanak nyomást a kínai kormányra, hogy engedje szabadon testvérüket.

A két testvér, akik attól tartanak, hogy a kínai hatóságok megakadályozzák elutazásukat Oslóba, a jövő hónapban tervezik meglátogatni Liu Hsziao-pót abban a reményben, hogy megbeszélhetik vele, mi legyen a díjjal.

A szigorú kínai szabályok szerint a bebörtönzötteket havonta csak egyszer látogathatja meg valamelyik közeli hozzátartozójuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×