eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Magyarország segítséget kért az EU-tól a szennyeződés megszüntetéséhez

Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszapömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetése érdekében - közölték csütörtök este Brüsszelben.

Eszerint a magyar hatóságok 19 óra 36 perckor sürgős segítséget kértek: azonnali szükségük van 3-5 olyan szakemberre, aki jelentős helyszíni tapasztalatokkal rendelkezik mérgező iszap kezelésében, ártalmatlanná tételében, a környezeti károk csökkentésében.

Az unió katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központja (MIC) a katasztrófa hétfői bekövetkezte óta szoros kapcsolatot tart a magyar hatóságokkal - olvasható az Európai Bizottság által kiadott közleményben. A központ a magyar kérést azonnal továbbította a katasztrófavédelmi szolgálatban együttműködő tagállamokhoz. A 2001-ben létrehozott szolgálatban a jelenleg 27 EU-tagország mellett Horvátország, Izland, Liechtenstein, valamint Norvégia is benne van.

A brüsszeli bejelentés szerint rövidesen számítanak a felajánlásokra.

Krisztalina Georgieva katasztrófavédelmi és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes EU-biztos nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Magyarországot környezeti katasztrófa sújtotta.

"Az ilyen szerencsétlenségek nem állnak meg az országhatároknál, és összetett európai válaszlépések jelenthetik a leghatékonyabb segítséget. A szükség ezen pillanatában felszólítom az összes EU-tagállamot, hogy adjon nagylelkű választ Magyarország kérésére" - ismertette Georgieva szavait a brüsszeli közlemény.

A szabályok szerint az igényelt segítség költségeit a kérvényező ország viseli, de általában - szolidaritásból - a résztvevő országok részben vagy teljesen állják a költségeket.

Értesülések szerint Georgieva október 18-án Magyarországra készül, de ezt a látogatását még a katasztrófa előtt vették tervbe.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×