eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagy tapssal köszöntötték Sólyom Lászlót Révkomáromban

Sólyom László volt államfő is részt vett a Révkomáromban rendezett Szent István napi ünnepségen. Tavaly a magyar elnök a szlovákiai vezetők tiltakozása miatt nem lehetett ott a koszorúzáson.

 A nemrég leköszönt magyar államfő vasárnap késő délután magánszemélyként, testőrök nélkül, gyalogosan ment át a komáromi Erzsébet hídon-. A volt elnököt Hortai Éva komáromi alpolgármester és a rendezvényt szervező Palatinus polgári társulás elnöke, Litomericzky Nándor fogadta a híd közepén. A látogatás hatalmas médiaérdeklődést váltott ki, rengeteg a volt a tv-és és a fotós.

Sólyom László miután leért a hídról, előbb nem a szoborhoz, hanem az őt nagy tapssal köszöntő emberekhez ment. A volt magyar elnököt a többszáz fős tömeg rendkívül szívélyesen fogadta.

A tavaly felállított Szent István szobornál rendezett ünnepség elején elhangzott a magyar és a szlovák himnusz is.
Részletek hangzottak el István király Intelmeiből, majd Bastrnák Tibor polgármester mondott köszöntőt.

A megemlékezésen beszédet mondott Sólyom László is, többek között hangsúlyozta: a magyar kisebbségek helyzetének tartós rendezését csak a szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendje megváltoztatásával, illetve a magyaroknak a szomszéd népekhez való új hozzáállásával lehet elérni.

"A szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendjének megváltozása nélkül ugyanis nincs végleges és megnyugtató megoldás. Hasonlóan nekünk is új hozzáállásra van szükségünk szomszédainkhoz" - jelentette ki a volt köztársasági elnök.,
A megemlékezésre a város meghívta Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert, valamint Rudolf Schuster volt szlovák államfőt is, ám más elfoglaltságaikra hivatkozva lemondták a részvételt.

Az eredeti tervek szerint Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Most-Híd párt elnöke is eljött volna, ám mivel a meghívottak személye körül politikai vita alakult ki, inkább úgy döntött, nem megy el Révkomáromba. Ondrej Dostál, az OKS parlamenti képviselője - aki a Híd listáján szerzett mandátumot - viszont részt vett az ünnepségen, hasonlóan mint a párt elnöke, Peter Zajac is. Ott volt a vendégek között Simon Zsolt szlovák földművelésügyi miniszter és Hezer Antal Magyarország pozsonyi nagykövete is.

A szervezők Szent István-plakettet adtak át Sólyom Lászlónak látogatása emlékére. A volt államfő az ünnepséget követően a városi művelődési házban megtekintette a Teátrum Színház ünnepi előadását, a Bánk Bán operát.

Sólyom László tavaly augusztus 21-én érkezett volna a szoboravatásra, ám Robert Fico akkori kormányfő úgy vélekedett, hogy ezzel sérti Szlovákia területi integritását. Azt is kifogásolta, hogy a magyar elnök 1968. augusztus 21-e évfordulóján jött volna.

Negyvenkét évvel ezelőtt azon a napon vonultak be Csehszlovákiába a Varsói Szerződés - és köztük a magyar néphadsereg - csapatai, hogy leverjék, a "prágai tavasz néven ismert demokratizálási folyamatot. A szlovák vezetők gyakorlatilag nem kívánatos személynek nyilvánították a magyar államfőt, aki emiatt a híd közepén visszafordult és nem lépte át a határt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×