INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Új orosz rakétabázis védi Abházia légterét

InfoRádió / MTI
Oroszország Sz-300 típusú rakétakomplexumot telepített a Grúziától elszakadt Abháziába az ott lévő orosz katonai támaszpont, továbbá a terület légvédelmének biztosítására - jelentette be szerdán Alekszandr Zelin vezérezredes, az orosz légierő főparancsnoka.

Két évvel azután, hogy Oroszország és Grúzia villámháborút vívott egy másik szakadár régió, Dél-Oszétia miatt, az orosz hadsereg S-300-as légvédelmi rakétákat telepített a magát függetlennek mondó és Moszkva által elismert másik területre, a Fekete-tenger partján fekvő Abháziába.

Alekszandr Zelin tábornok, az orosz légierő főparancsnoka azt mondta, hogy Dél-Oszétia is kapott más légvédelmi eszközöket. "A légvédelem feladata az, hogy megvédje Abházia és Dél-Oszétia államhatárát, és hogy megsemmisítsen bármely, illegálisan belépő légi járművet" - mondta a tábornok. Hozzátette, hogy a rakéták az abháziai és dél-oszétiai orosz bázisokat is védenek.

Grúzia azonnal úgy reagált, hogy Moszkva csak a megszálló hatalom képét erősíti meg magáról.

Az Egyesült Államok, amely George Bush elnöksége idején NATO-tagságot kínált Grúziának, és feltétel nélkül támogatta Szaakasvili grúz elnököt, Barack Obama elnöksége óta azonban kissé távolságtartóbb, igyekezett visszafogottan reagálni. Hillary Clinton külügyminiszter nemrég Tbilisziben járva - az orosz-amerikai enyhülés ellenére - nagyon határozottan arra utalt, hogy Washington szerint Abházia és Dél-Oszétia Grúzia része.

A külügyminisztérium most a rakétatelepítés elítélése helyett úgy fogalmazott: Moszkva végre elismerte, hogy S-300-as légvédelmi rendszert állomásoztat Abháziában. "Most történt meg először, hogy egy orosz illetékes elismerte: vannak ilyen fegyvereik Abháziában. Sokszor mondtuk, hogy be kell tartaniuk a 2008-as tűzszünet vállalásait, ez újabb példa arra, hogy mindez elmaradt" - írta az amerikai külügyi szóvivő egy e-mail üzenetben.

A Grúziától etnikailag különböző két régió a kilencvenes évek eleje óta gyakorlatilag nem volt grúz ellenőrzés alatt. Amikor a grúz csapatok a polgári lakosságot sem kímélve megpróbálták visszafoglalni Dél-Oszétiát, az orosz haderő - azzal az indokkal, hogy megvédik az orosz állampolgárságot kapott dél-oszéteket - behatoltak a tartományba és grúz területekre is. A jogvédők szerint a nyomukban haladó dél-oszét milicistákat nem akadályozták meg a fosztogatásban és bosszúállásban.

A Favorit kódnevű S-300-as rakéta nagy hatótávolságú, képes bemérni, követni és megsemmisíteni a cirkálórakétákat, ballisztikus rakétákat és repülőgépeket. Telepítésével Oroszország fenyegetni tudja a Grúzia és nyugati szövetségesei által használt légi folyósokat. Az abház kormány ugyanakkor úgy fogalmazott: a rendszer a grúz fenyegetéstől védi őket, és nem támadó jellegű.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk