eur:
389.74
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az oroszországi erdőtüzekben már 52 ember vesztette életét

Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek péntek délutánig 52 ember halálát okozták - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Moszkvában tovább tart a környezeti katasztrófa: a füstköd hol sűrűbb, hol feltisztul valamelyest, de lényegében állandóan füstszag van, s a levegő szennyezettsége mind szénhidrogénekből, mind részecskékből messze felülmúlja a megengedett értékeket.

Szakértők szerint olyan sok szennyező anyag van a levegőben, hogy ezt egy napig belélegezni éppen olyan káros, mintha valaki rövid idő alatt több doboz cigarettát elszívna.

Az Interfax hírügynökségnek egy meg nem nevezett forrás azt mondta, hogy 30 százalékkal megnőtt a halálesetek száma.

Az oxigénhiány és a sok széndioxid miatt sok madár röptében múlik ki és lezuhan, más madarak és emlősök annyira kótyagosak, hogy nem tudnak idejében elmenekülni a gépjárművek elől, ezért a kerekeik alá kerülnek.

A főváros mindhárom repülőtere pénteken hosszabb ideig az időjárástól függően működött, és több tucat járat nem indult el, illetve nem érkezett meg, de délutánra helyreállt a forgalom.

Közben párás forróság uralkodik. Szombattól bizonyos lehűlést jósoltak a meteorológusok, de azzal a rossz hírrel, hogy a füstköd eloszlására nem lehet számítani még legalább keddig.

A szmog miatt már a múzeumok sem a szokásos rendben működnek. A Vörös téren lévő Történelmi Múzeumba, ahol pedig kiváló klímaberendezés működik, olyan sűrű füst hatolt be, hogy a füstérzékelők megszólaltatták a riasztókat, s a múzeumot bezárták, de a tervek szerint szombaton már újra látogatható lesz.

A Puskin Múzeumban a nagy hőség és a füst miatt nem tekinthető meg az első emelet jelentős része. A Budapesti Szépművészeti Múzeum Raffaellótól Goyáig című, szintén az első emeleten lévő kiállítása azonban látogatható.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×