eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orbán Viktor: Óvatosan kell élni a kétharmados többséggel

Óvatosan kell élni a kétharmados parlamenti többséggel, az alkotmányt minden körülmények között tiszteletben kell tartani - fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök előadásában jelentette ki, amelyet szerda este Berlinben a Német Külpolitikai Társaságban (DGAP) tartott. A rendkívüli érdeklődést jelezte, hogy a politikával szoros kapcsolatban álló, de független elemző és kutatóintézet rendezvényén mintegy 300 német, illetve külföldi újságíró, valamint a diplomáciai testület magas rangú képviselői és szakértők vettek részt.

A magyar miniszterelnök annak a nézetnek adott hangot, hogy Magyarországnak mindenképp új alkotmányra van szüksége ahhoz, hogy az ország tovább működjék. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindezt mindenfajta hatalmi arrogancia nélkül kell végrehajtani.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy az áprilisi parlamenti választásokon kapott felhatalmazással csakis alkotmányos keretek között lehet élni. A miniszterelnök ezzel összefüggésben radikális változások szükségességéről beszélt, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek csakis alkotmányos módszerekkel hajthatók végre.

Egy kérdésre válaszolva a kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarországon semmifajta szélsőségnek nincs helye. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy politikai lépéseket kell tenni a radikális jobboldal ellen. Nem elsősorban ideológiai, hanem demokráciavédő, jogi intézkedésekről van szó. Orbán Viktor utalt arra, hogy Magyarországon semmifajta, úgynevezett félkatonai szervezetnek nincs helye.

A magyar kormányfő egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a parlament által elfogadott, a trianoni emléknapra vonatkozó határozatban nincs szó semmifajta revízióról, hanem csakis a magyar kulturális nemzet összetartozásáról. Az összetartozás csak a mély kulturális, nemzeti összefonódást jelenti - hangsúlyozta.

A miniszterelnök szerint ugyanez érvényes a kettős állampolgárságról szóló törvényre is. Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy a Kárpát-medencében a magyarságot érintő diszkrimináció megszüntetéséről van szó. A kettős állampolgárság a Kárpát-medencében eddig a magyar kisebbségen kívül mindenkit megillethetett; a diszkriminációt nem fogadhatjuk el - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a magyarországi médiára vonatkozó kérdésre válaszolva azt hangoztatta: egyetlen kormány sem képes arra, hogy a sajtót ellenőrzése alá vonja. Szerinte az állami tulajdonban lévő média a magántulajdonban lévőnek Magyarországon csak a töredékét teszi ki. A miniszterelnök úgy véli, hogy a médiának ez a tíz százaléka rendkívül szerencsétlen konstrukcióban működött eddig, ezért ezt a rendszert nem lehet ugyanígy tovább működtetni. Orbán Viktor szerint a kormány "egyfajta csődeljárás formájában" igyekszik működőképes állapotban tartani a magyar állami médiát.

A kormányfő a média tervezett átalakításával kapcsolatban utalt arra, hogy néhány tartalmi szabályozási kérdés is a parlament elé került. Szavai szerint e kérdésekben olyan véleménykülönbségek alakultak ki, hogy a kormány végül arra az álláspontra jutott: most a tulajdonosi oldal megteremtése az elsődleges, a média-, illetve a szólásszabadságra vonatkozó összes tartalmi kérdés szeptemberben kerüljön a törvényhozás elé.

Orbán Viktor szerint ma nincs olyan törvény a parlament előtt, amely tartalmilag avatkozna be a médiába, hanem kizárólag az állami tulajdonú média gazdálkodásával és az állami tulajdonban lévő frekvenciákkal kapcsolatos hatóság felállításáról van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×