eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Húsznál több halálos áldozatot követelt egy merénylet Iránban

Legkevesebb 26 áldozatot követelő merényletet hajtottak végre csütörtök este az Irán délkeleti részében fekvő Záhedán városában egy mecsetnél - jelentette az Irna hírügynökség.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint két pokolgép robbant az épület előtt, amikor egy vallási vezetőről emlékeztek meg a hívők. Az első robbanás a város főmecsetjének bejáratánál történt. A második is ugyanott, de később, amikor a helyszínre érkeztek a mentők. Feltételezések szerint öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.

Az iráni média szerint legkevesebb 26 ember halt meg, és az áldozatok között van az elit Forradalmi Gárda több tagja. A sebesültek száma eléri a százat.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió közölte, hogy a támadást elkövetését a Dzsundallah szunnita muzulmán lázadócsoport vállalta magára. A szervezet a terrorcselekményekkel válaszolt arra, hogy nemrégiben kivégezték a Dzsundallah vezetőjét, Abdolmalek Rigit.

A szervezet elektronikus levélben tájékoztatta a hírtelevíziót arról, hogy a merényletek célpontja a Forradalmi Gárda embereinek csoportosulása volt, és a merénylők a lázadóvezér rokonai voltak, Abdolbaset Rigi és Mohammad Rigi. A lázadócsoport arra figyelmeztetett, hogy további támadások várhatók.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a leghatározottabban elítélte az iráni merényletet. Úgy fogalmazott közleményében, hogy az iráni támadás, illetve a közelmúltbeli támadások Ugandában, Pakisztánban, Afganisztánban, Irakban és Algériában, rávilágítanak arra, hogy a világközösségnek együtt kell működnie az ártatlan polgárok életét világszerte fenyegető terrorista szervezetek elleni harcban.

Abdolmalek Rigit februárban fogták el, és június 20-án akasztották fel. Az iráni hatóságok felelősnek tartották a lázadót a hadsereg és a rendfenntartó erők, illetve polgárok elleni fegyveres támadásokért.

A Dzsundallah az évtized elején alakult beludzs törzsek tagjaiból Irán délkeleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal szomszédos vidékén. Harcot folytat a síita vezetésű iráni rendszer ellen. Azt hirdeti, hogy a szunnita beludzs etnikummal szembeni hátrányos megkülönböztetés és más jogtalanságok ellen harcol. Teherán azt állítja róla, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, de szakértők szerint nincs erre utaló jel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×