eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elindult a Gázának segélyt szállító hajó

Elindult szombaton Görögországból az a Líbia által bérelt hajó, amely a Gázai övezetnek juttat el újabb segélyt, de a legfrissebb hírek szerint egy egyiptomi kikötőbe viszi a szállítmányt - közölte egybevágóan a szállítmányozást intéző cég és a görög külügyminisztérium.

"A hajó minden irata rendben van, s az áll bennük, hogy a célállomás az egyiptomi el-Arís kikötője" - mondta el az ACA Shipping szállítmányozási cég egyik tisztségviselője, miután az Amalthea nevű teherhajó kifutott az Athéntól mintegy 60 kilométerre délkeletre lévő Lávrió kikötőjéből.
"Biztosítékokat kaptunk Líbia nagykövetétől arra, hogy a hajó végül el-Arís kikötőjébe megy" - jelentette ki a maga részéről a görög külügyminisztérium szóvivője.
Előzőleg az izraeli hatóságok arról számoltak be, diplomáciai úton sikerült megakadályozniuk a líbiai terv valóra váltását, hogy a segélyhajóval megtörjék a Gázai övezet köré vont blokádot.
A fedélzetén kétezer tonna élelmiszerrel, gyógyszerrel, 12 tagú személyzettel és legfeljebb 9 utassal most elindult, moldovai zászló alatt közlekedő teherhajó útját a líbiai vezető fia, Szeif al-Iszlám Kadhafi által vezetett alapítvány szervezte.
A Kadhafi Fejlesztési Alapítvány pénteken jelentette be a hajó indításának tervét, hozzátéve, hogy a vízi járművön olyan személyek is lesznek, akik "így kívánják kifejezni szolidaritásukat a blokádtól szenvedő palesztin néppel".
Az izraeli külügyminisztérium szombati izraeli közleménye szerint azonban Avigdor Liberman külügyminiszter az elmúlt napokban többször beszélt görög és moldovai kollégájával, és megegyeztek a líbiai hajó ügyében, így a hajó nem fogja elérni Gázát.

Az izraeli hatóságok utóbb azt közölték, egyéb részletek említése nélkül, hogy a moldovai hatóságok rávették a kapitányt, irányítsa a hajót az egyiptomi el-Arísba.

Előzőleg az izraeli média arról adott hírt, hogy az ország ENSZ-nagykövete útján kérte a világszervezetet, állítsa le a tervet, akadályozza meg a blokád megtörését. A Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak címzett nagyköveti levél figyelmeztetett, miszerint Izrael fenntartja magának a jogot a hajó útjának megakadályozására.

Az újabb segélyszállítási akció mintegy negyven nappal azután veszi kezdetét, hogy Izrael május 31-én nemzetközi vizeken feltartóztatott egy, a Gázai övezet felé tartó segélyflottillát, s annak egyik hajóján haditengerészei megöltek kilencet a rájuk támadó török iszlamisták közül. Az izraeli akció nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és válságba sodorta a török-izraeli kapcsolatokat.

A támadás által kiváltott nemzetközi vihar közepette a zsidó állam kitartott amellett, hogy embereinek csapdát állítottak, és önvédelemből adták le lövéseiket. A Gázai övezet köré vont blokád rendelkezéseit Izrael azóta enyhítette: kevesebb termék szerepel az oda be nem engedettek listáján.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×