eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Bűnösnek vallották magukat az ügynökök, kicserélik őket

Bűnösnek vallotta magát egy manhattani szövetségi bíróságon az Egyesült Államokban letartóztatott tíz személy, akit azzal vádoltak, hogy az orosz kormány titkos ügynökei. A kémcsere előkészítéséhez tartozik az is, Dmitrij Medvegyev kegyelemben részesítette az ügylet négy, Oroszországban elítélt érintettjét.

Az amerikai és orosz kormány kémcserét hajt végre: az orosz ügynököket kitoloncolják Oroszországba, amely négy bebörtönzöttet ad cserébe értük. Ez a hidegháború óta a legnagyobb kémcsere.

A washingtoni igazságügy-minisztérium közölte: Oroszország beleegyezett abba, hogy olyan, évek óta börtönben levő személyeket enged szabadon, akik feltételezhetően nyugati hírszerző szervezettekkel álltak kapcsolatban. Többeknek közülük megromlott az egészsége.

A tíz személy egyetlen vádpontban vallotta magát bűnösnek, abban, hogy külföldi titkos ügynök. Mindegyiküket akkora időtartamú szabadságvesztésre ítélték, amennyit június 27-i letartóztatásuk óta már fogságban töltöttek. A bíró elrendelte kitoloncolásukat. Az ügyben vádat emeltek egy tizenegyedik személy, egy Cipruson elfogott és óvadék ellenében szabadlábra helyezett férfi ellen is, aki azonban elszökött a hatóságok elől.

Az ügynökök beleegyeztek, hogy soha nem térnek vissza az Egyesült Államokba az amerikai igazságügy-miniszter engedélye nélkül. Néhányuk átengedte vagyonát, köztük ingatlanát az amerikai kormánynak.

A The New York Times szerint az amerikai kormány azért is törekedett a kémügy gyors megoldására, hogy egy hosszú peres eljárás ne zavarja a fejlődő amerikai-orosz kapcsolatokat. A CNN értesülése szerint az ügynökök gyerekei szüleikkel Oroszországba utazhatnak.

Elnöki kegyelem

Dmitrij Medvegyev aláírta azokat a rendeleteteket, amelyekben kegyelemben részesítette a Washingtonnal kötött kémcsere-ügylet négy, Oroszországban elítélt érintettjét - jelentette be Natalja Tyimakova, az orosz elnök sajtótitkára.

Közölte, hogy Igor Szutyagin, Szergej Szkripal, Alekszandr Zaporozsszkij és Gennagyij Vasziljenko kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőnek, és Medvegyev mind a négyük ügyében kedvezően döntött.

Az elnöki kegyelemért folyamodók elismerték bűnösségüket. A kérvények elbírálásakor Medvegyev figyelembe vette azt is, hogy az elítéltek már hosszú éveket töltöttek el börtönben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×