eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Stabil előnye van Komorowskinak

Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő az előre hozott elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában a szavazatok több mint 41 százalékát szerezte meg, közel hat és fél százalékkal megelőzve Jaroslaw Kaczynski volt kormányfőt - közölte hétfő reggel a lengyel választási bizottság a szavazatok 94 százalékának összeszámlálása alapján.

Bronislav Komorowski, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,22 százalékát szerezte meg. Legfőbb vetélytársa, az ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt színeiben induló Jaroslaw Kaczynski 34,74 százalékot kapott. Az előzőleg, 15 százalékos feldolgozottság alapján közzétett részeredmények Komorowski kétszázalékos előnyéről tanúskodtak, az új részeredmény szerint a PO jelöltje már közel 6,5 százalékkal vezet.

A várakozásoknak megfelelően a július 4-én tartandó második fordulóba Komorowski és Kaczynski jut tovább.

A választási bizottság szerint a harmadik helyezett, Grzegorz Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) nevű párt elnöke, aki a voksok 13,68 százalékát gyűjtötte össze. A többi, hét jelölt eredménye messze elmarad a három élen végzett politikusétól, a voksok kevesebb mint 3 százalékára tettek szert.

A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

Elemzők szerint a második fordulót illetően egyik legfontosabb kérdés az, hogy kire adják majd a voksukat Napieralski baloldali szavazói. Ilyen szempontból a liberális Komorowski esélyei jobbak, mint a konzervatív Kaczynskié.

Az eredmények közzététele után Komorowski elégedettségét és örömét fejezte ki, megköszönte a támogató szavazatokat, és a második fordulóra utalva arra szólította híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski is arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.

A megméretés az idén ősszel lett volna esedékes, de a lengyel kormánygép április 10-i oroszországi katasztrófája nyomán - amelyben Lech Kaczynski elnök és hitvese mellett számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette - korábbra kellett kiírni a választást.

Az 57 éves Komorowski, aki a szerencsétlenség után a szejm elnökeként automatikusan ügyvezető államfő lett, ezzel némileg kényes helyzetbe került, tekintve, hogy pártja már korábban őt választotta elnökjelöltjének.

A katasztrófa előtti közvélemény-kutatások Komorowski győzelmét jelezték előre az újabb mandátumért indulni szándékozó, de nem túl népszerű Lech Kaczynskival szemben. A tragédia után viszont megnőtt a rokonszenv a Kaczynski-család iránt, és miután az elnök ikertestvére, a volt kormányfő, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski bejelentette, hogy fivére helyett ő indul a választáson, szorosabbá vált a küzdelem a két egymással vetélkedő párt aspiránsa között.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×