eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fájdalmas lesz a november Barack Obama számára

Öt hónappal a kongresszusi választások előtt az Egyesült Államokban a Republikánus Párt eddig nem tapasztalt előnyre tett szert a demokratákkal szemben - derül ki a Gallup Intézet legfrissebb kutatásából.

Az Egyesült Államokban november 2-án tartják az időközi kongresszusi választásokat, ahol a 435 fős képviselőház összes tagját megválasztják. Az amerikai Gallup Intézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a republikánusok 49 százalékon állnak, 6 százalékponttal megelőzve a demokratákat. Ez nem csak ebben a választási ciklusban, hanem 1950 óta a Gallup által készített mérések legnagyobb különbsége is - emelte ki a közvélemény-kutató intézet.

A Gallup szerint a 2008-as elnökválasztáson vesztes republikánusok az elmúlt egy hétben 3 százalékpontot javítottak, miközben a demokraták 4 százalékkal visszaestek. Ez részben a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára adott kormányzati válasz körül kialakult elégedetlenségnek tudható be.

Az elemzők felhívják arra a figyelmet, hogy Barack Obama elnök népszerűsége jelenleg mélyponton, 46 százalékon van, amely bár még mindig nem közelíti meg George Bush népszerűségi negatív rekordját, a mostani adminisztráció eddigi elfogadásához képest rendkívül alacsonynak számít.

A kutatásból az is kiderült, hogy a republikánus szavazók 39 százaléka "izgatott" a novemberi választásokat illetően, míg a demokratáknál ez az arány mindössze 24 százalék, vagyis Obamáék nyerési esélyeit a szavazók körében tapasztalható érdektelenség is ronthatja.

Novemberben az amerikai szavazók a 435 képviselő mellett 36 hely sorsáról is döntenek a 100 fős szenátusban, valamint több állam kormányzóját is megválasztják.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×