eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Gázai segélyflottilla: megkezdődött az utasok hazatérése

Többen hazatértek kedden az önkéntes hajókonvoj utasai közül, amely a Gázai övezetbe szándékozott humanitárius segélyt szállítani, s amely ellen előző nap az izraeli haditengerészet támadást intézett.

A német hatóságok közölték, hogy a hajókon tartózkodó német állampolgárok közül öten - köztük két parlamenti képviselő - már visszatértek Berlinbe. Hat másik német állampolgár sorsa egyelőre nem ismeretes.

A külügyminisztérium egyik szóvivője elmondta: tájékoztatták Guido Westerwelle külügyminisztert arról, hogy az utasok sértetlenek és jó egészségnek örvendenek. A két képviselő - Inge Hoeger és Annette Groth - az ellenzéki Baloldal tagja.

Az izraeli haditengerészet által elfogott hajók hat görög aktivistája is megérkezett Athénbe az El Al izraeli légitársaság járatával - közölte a görög külügyminisztérium. Az aktivistákat kiutasították Izraelből. Összesen 36 görög állampolgár utazott a hajókon, a többieket az izraeli hatóságok őrizetben tartják.

A görögök elmondása szerint a hajóra felszálló izraeli kommandósok elektromos sokkolókat használtak, és lövések hallatszottak, amikor a kommandósok az előttük haladó török hajó fedélzetére léptek.

A görög hatóságok kapcsolatban állnak a izraeli partnereikkel, hogy elérjék a többi harminc aktivista szabadon engedését - mondta a külügyminisztérium szóvivője. A görög aktivisták két görög hajón utaztak a flottillában, ketten pedig a legnagyobb támadást elszenvedő török zászlóshajón tartózkodtak.

Görögország hétfőn lemondott egy Izraellel tervezett közös légi-haditengerészeti gyakorlatot, és elítélte az "aránytalan erő alkalmazását".

Több török aktivista is hazaérkezett, köztük egy asszony egyéves kisfiával, aki - tekintettel a kisbabára - inkább a kiutasítást választotta, mint a börtönt. Nilufer Cetin újságíróknak elmondta, hogy a török zászlóshajón utazott, és kabinjuk fürdőszobájában bújtak el a kommandós támadás idején.

Törökország három katonai repülőgépet küld Izraelbe a húsz sebesült török aktivistáért. Két repülőgép már fel is szállt, a harmadik délután indul, az egyik Haifából, a másik kettő pedig Tel-Avivból szállítja el a sebesülteket - tudatta közleményben a kormányfő hivatala. A Turkish Airlines török légitársaság három gépet tart készenlétben, hogy a török állampolgárokat hazaszállítsa.

Úton van hazafelé egy volt amerikai nagykövet is. A 81 éves Edward Peck a Maryland szövetségi állambeli Chevy Chase-ből szintén a flottillával utazott - közölte felesége, Anne Peck.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×