INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Bevételi forrás Szlovákiának a nyelvalap?

Infostart / InfoRádió
Schöpflin György európai parlamenti képviselő szerint a szlovák állam számára egyszerű bevételi forrást jelenthet a magyar kormány által létrehozott 50 millió forintos nyelvalap. Balázs Péter külügyminiszter szerint azonban ez nem egy automata kassza, hanem egy jogsegély szolgálat.

Schöpflin György szerint a szlovák állam akár profitálhat is a magyar kormány által létrehozott 50 millió forintos nyelvalapból.

A fideszes európai parlamenti képviselő azt mondta, ez egy külön bevételi forrás lehet a szlovák államnak, ha minden nap megbüntetnek 10 embert 5000 euróra, és ezt Magyarországtól kapják meg. "Ez számomra egy elképzelhetetlen valami; fölajánljuk a szlovák kormánynak, hogy büntessétek meg a magyarokat, amúgy is kifizetjük, naponta kaptok 50 ezer eurót" - tette hozzá.

Balázs Péter külügyminiszter azonban úgy vélte, hogy a nyelvalap lényege a jogsegély. Ez nem egy automata kassza, ahova bedobják a büntetést, és kijön az ellenértéke, ez egy jogsegély-szolgálat elsődlegesen, és anyagi fedezetet nyújt arra is, hogy ha megbüntetnek egy vállalkozót vagy egy iskolát, akkor ne kerüljön nehéz anyagi helyzetbe - fejtette ki.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány 50 millió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-jétől, amelyből jogsegélyt illetve kárpótlást nyújthatnak azoknak a szlovákiai magyaroknak, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt. Eddig egyébként emiatt senkit nem bírságoltak meg Szlovákiában.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk