INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A NATO-erők tévedésből afgán katonákra lőttek

InfoRádió / MTI
A NATO-erők összecsaptak a szövetséges afgán hadsereggel, és ehhez segítségül hívták a légi erőt is; négy afgán katona meghalt, hat megsebesült - közölték szombaton afgán tartományi tisztviselők.

Sahedullah Sahed, a délnyugat-afganisztáni Vardak tartomány kormányzójának szóvivője elmondta, hogy a külföldiek és az afgánok péntek éjszaka a tartományban párhuzamosan katonai műveletet hajtottak végre, ekkor történt a súlyos incidens.

Az afgán katonák akkor haltak, illetve sebesültek meg, amikor a külföldi légi erő csapást mért állásukra. A szóvivő hozzátette, hogy nem tudni, miért történt ez a "végtelenül sajnálatos összecsapás". Azt is mondta, hogy a csapás az afgán hadsereg egyik újonnan létrehozott állását érte.

Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) megerősítették az összecsapás tényét, de részletekkel nem szolgáltak. A biztonsági erők NATO-vezetéssel tevékenykednek az országban.

Az afgán védelmi minisztérium elítélte katonáinak megölését. A tárca követelte az eset kivizsgálását és a felelősök bíróság elé állítását.

A címlapról ajánljuk