INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Betiltatnák a kutyahús-fogyasztást Kínában

Infostart / InfoRádió
A kutya- és macskafogyasztás betiltásáért indult kampány Kínában, sokak szerint ugyanis tűrhetetlen, hogy az országban egyes éttermek továbbra is kínálnak házi kedvencekből készült fogások.

Az állatkínzás elleni törvényjavaslat részeként büntetendővé tennék a kutya- és macskafogyasztást kínai jogászok, akik áprilisban hozzák nyilvánosságra javaslatukat.

A kutyahúst régen a kínai orvoslásban is alkalmazták, mára azonban csak gasztronómiai jelentősége van. Egyes éttermekben továbbra is felszolgálnak a házi kedvencekből készült fogásokat, az utóbbi években azonban felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint be kellene tiltani a gyakorlatot.

Az efféle kezdeményezések főként a jómódú középosztálybeliektől indulnak, akik online aláírásgyűjtéseket szerveznek az ügy érdekében, és megdöbbentő filmeket tesznek közzé az interneten, amelyek bemutatják, hogyan bánnak a kutyákkal, macskákkal és más állatokkal a piacokon.

A kampány résztvevői most már nem csupán azt kérik, hogy a rendőrség szabjon ki bírságot vagy 15 napig terjedő börtönbüntetést az állatkínzókra: azt szeretnék, ha bezáratnák az összes kutyahúst felszolgáló vendéglőt, és felállítanának egy olyan szolgálatot, amely folyamatosan fogadná az állatkínzásokról szóló állampolgári bejelentéseket.

Csang Csi-ven, a Kínai Társadalmi Tudományok Akadémiájának professzora szerint a kutya- és macskahús fogyasztása mára komoly szociális ellentétek forrása lett, hiszen nem ritka, hogy az állatokat családoktól lopják el, és olykor előfordul, hogy egy-egy ilyen bűncselekmény emberhalállal vagy sérüléssel végződik.

A készülő jogszabálynak természetesen nem csak támogatói, ellenzői is akadnak. Van, aki úgy érvel: "remélem, hogy a szakértők megnézték, mit esznek az állásukat vesztett munkások vidéken. Inkább olyan problémákkal kellene foglalkozni, amelyek jobban érdeklik az embereket", míg más azt írta: "ez abszurd: miért pont a kutyák és a macskák? Mi lesz a disznókkal és a birkákkal?"

Az állatvédelem kérdése nem most kerül elő első alkalommal Kínában, annak átfogó szabályozása korábban azért nem történt meg, mert a kritikusok arra hivatkoztak: az ország fejlődésének jelen szakaszában inkább az emberek, mint az állatok életkörülményeit kell javítani.

A címlapról ajánljuk