INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A szerb ortodox pátriárka kezet nyújt a Vatikánnak

InfoRádió / MTI
Kezet nyújtott a Vatikánnak a szerb ortodox egyház új vezetője, Irinej pátriárka; szorgalmazta, hogy legyen párbeszéd egyháza és a római katolikus egyház között.

A 2013-as évforduló jó alkalom lehet a kapcsolatfelvételre és a párbeszédre - mondta, arra utalva, hogy a római katolikus egyházfő részt vehetne a dél-szerbiai Nis városában azon az ünnepségsorozaton, amelyet a Római Birodalmon belüli szabad vallásgyakorlást engedélyező milánói ediktum kiadásának 1700. évfordulója alkalmából rendeznek. Az ediktumot kiadó I. (Nagy) Konstantin császár Naissus városában, a mai Nisben született.

A Vatikán üdvözölte a szerb pátriárka kezdeményezését. Federico Lombardi, a Szentszék sajtószolgálatának vezetője bátorítónak nevezte Irinej állásfoglalását.

A pátriárka - aki a múlt hét végén került posztjára - sajtótájékoztatóján egyszersmind támogatásáról biztosította Szerbia európai integrációját. A szerb ortodox egyház támogatja, hogy "részesei legyünk e népek családjának (az Európai Uniónak), el fogjuk fogadni Európát abban a reményben, hogy ők is tiszteletben tartják ortodox hitünket, kulturális örökségünket" - mondta.

Belgrád tavaly decemberben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

A címlapról ajánljuk