INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Meghalt Montazeri nagyajatolláh, az iráni ellenzék vallási vezetője

InfoRádió / MTI
Meghalt 87 éves korában az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetője, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh - jelentette a hivatalos iráni média vasárnap.

"Hoszein Ali Montazeri az elmúlt éjszaka otthonában elhunyt" - közölte a hivatalos IRNA hírügynökség egyik jelentésében, anélkül, hogy az egyházi méltóság rangját megemlítette volna. A halálhírt az elhunyt unokája, Nasszer Montazeri is megerősítette.

Több hírforrás egybehangzó jelentése szerint a nagyajatolláh betegség következtében hunyt el szombaton Kom (Kum) szent városban.

Montazeri az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja volt. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket. Végül az ultrakonzervatív Szajed Ali Hamenei ajatolláh lépett Khomeini örökébe, mint Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. Montazerit éveken át házi őrizetben tartották.

Montazeri Hamenei ellenlábasa lett, ismételten azzal vádolta a jelenlegi iráni vezetést, hogy az iszlám nevében diktatúrát épített ki. Idén augusztusban hevesen bírálta az iráni hatóságokat a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztását követő tömegtüntetések brutális leverése miatt, és kijelentette, hogy az eljárás a rendszer bukásához vezethet.

A címlapról ajánljuk