eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Iránban a hatalom megtalálta a bizonyítékot az ellenzékkel való leszámoláshoz

Vannak bizonyítékok arra, hogy iráni ellenzéki vezetők szították a társadalmi feszültséget az országban a vitatott kimenetelű júniusi elnökválasztás után - jelentette ki szerdán az iráni főbíró az IRNA hírügynökség szerint.

Kijelentése okot adhat olyan találgatásra, miszerint mások között Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezetőt, volt elnökjelöltet bíróság elé állítják. A konzervatív iráni vezetés támogatói azt állítják, hogy a választás utáni ellenzéki zavargásokat külföldi segítséggel szították ellenzéki vezetők. Már többször követelték Muszavi letartóztatását. Több reformer honlap a héten figyelmeztetett ennek eshetőségére, s arra buzdította az ellenzékieket, hogy vonuljanak az utcákra, ha ez megtörténik.

A hatalom és az ellenzék közötti ellentét még inkább elmérgesedett a múlt héten, mert Muszavi diák hívei hatalmas tüntetést rendeztek, és ezen a biztonsági erők összecsaptak velük. Iránban diákok alkotják a reformmozgalom gerincét.

Szádek Laridzsáni főbíró azzal vádolt meg szerdán több ellenzéki vezetőt, hogy provokálta a diákokat, és hazugságok terjesztésével próbálta meg lejáratni a klérust. "Az olyan hazugságok terjesztésével, mint hogy a választások után őrizetbe vetteket megkínozták (...) segítettek külföldi ellenségeinknek abban, hogy nyomást gyakoroljanak ránk" - mondta Laridzsáni.

A főbíró augusztusi hivatali beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy felelősségre vonják a biztonsági erőknek azokat a tagjait, akik részt vettek a választás után őrizetbe vett tüntetők kínzásában. "Senki nem veheti a bátorságot, hogy megsértse az állampolgárok jogait vagy biztonságát. Ezennel bejelentem, hogy senkinek nem fogok megbocsátani ez ügyben, és a jogsértőket bíróság elé állítjuk" - jelentette ki.

A 49 éves új főbíró Ali Laridzsáni parlamenti elnök fivére. Ali Laridzsáni a konzervatív táboron belül Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenlábasa. Az, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője Szádek Laridzsánit nevezte ki a jelentős befolyással járó posztra, annak a jele lehet, hogy a legfőbb vezető igyekszik egyensúlyozni a konzervatív táboron belüli, különböző irányultságú csoportok között.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×