eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Generációs ugrás a brit trónutódlásban?

Unokájára, Vilmos hercegre készül átruházni hivatalos kötelezettségeinek jelentős részét a brit uralkodó - írta az egyik vezető vasárnapi brit bulvárlap, amely szerint a terv ismét felveti a "generációs ugrás" hivatalosan rendre cáfolt lehetőségét a trónutódlásban.

II. Erzsébet királynő után fia, Károly walesi herceg következne a brit uralkodók sorában. A Mail on Sunday azonban egy bizalmas pénzügyminisztériumi leirat birtokába jutott, amelyben nyíltan az áll, hogy "Õ Királyi Fensége Vilmos herceg a jövő évtől ideje jelentős részét várhatóan hivatalos programok teljesítésével tölti ... ehhez meg kell teremteni a szükséges anyagi hátteret".

A kiszivárogtatott dokumentum újabb tápot ad azoknak a találgatásoknak, amelyek szerint ha a 83 éves uralkodó meghal, a koronát az idén 61 esztendős Károly helyett a 27 éves Vilmos örökli majd, jóllehet ezt a lehetőséget udvari források erőteljesen elvetik - írta a Mail on Sunday.

A királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki éppen most szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - már januárban megkezdi hivatali tevékenységét, amikor nagymamája képviseletében Ausztráliába és Új-Zélandra látogat. Ez lesz az első alkalom arra, hogy a fiatal herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - az uralkodó nevében tesz hivatalos látogatást külföldön.

II. Erzsébet tavaly 400 hivatalos programot bonyolított le. Az udvar nyilvánosan mindig cáfolja, hogy a királynő és 88 éves férje, Fülöp edinburghi herceg csökkenteni szeretné a rájuk háruló kötelezettségek terhét. Az uralkodói pár azonban idén februárban, komoly feltűnést keltő módon lemondta hosszú ideje tervezett állami látogatását a Közel-Keleten, "sokirányú egyéb elfoglaltság" miatt. A királynő és férje most első ízben mondott le külföldi látogatást ilyen indokkal.

A Mail on Sunday szerint az uralkodói unoka "árnyékkirályi" megbízatására utaló kiszivárogtatások felvetik azt a kérdést is, hogy mikor várható Vilmos és kedvese, Kate Middleton eljegyzésének bejelentése.

Vilmos és Kate 2001-ben találkozott a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági pletykák attól a pillanattól kezdve keringenek a sajtóban, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A herceg - általános megdöbbenésre - két éve szakított ugyan barátnőjével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Az eljegyzési találgatások hulláma minden évben különösen karácsony tájékán csap magasra. Az egyik legelőkelőbb brit áruházlánc, a Woolworths például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate portréjával.

A Woolworths azóta tönkrement, a várva várt bejelentés pedig még mindig nem hangzott el...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×