eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Romániai elnökválasztás: internetes portálok kiszivárogtatásai

Bár a választási törvény értelmében Romániában tilos az urnazárás előtt bármiféle exit-poll eredményt közölni, különféle internetes portálok "kiszivárogtatott" értesülésekre hivatkozva vasárnap már a nap folyamán tudni vélték, hogy az elnökválasztáson a szociáldemokrata Mircea Geoana vezet Traian Basescu jelenlegi államfő előtt.

A Transindex magyar nyelvű hírportál például azt írta, hogy az exit-poll felméréssel megbízott négy közvélemény-kutató intézet szerint helyi idő szerinti 13 órakor (amikor még csak 24 százalékos részvételi arányt jegyeztek) Geoana néhány százalékkal vezetett ellenfele előtt. A CCBS felmérései szerint Geoana és Basescu között 52-48, a CSOP szerint 50,8-49,2, a CURS szerint 52,48-47,52, az INSOMAR szerint pedig 52,3-47,7 százalékban oszlottak meg a voksok.

Egy másik hírportál (http://sutu.ro) már a 15 órás adatokat is tudni vélte. Eszerint a CURS Geoanának 51,5, Basescunak pedig 48,5 százalékot mutatott ki, az INSOMAR pedig 51,6 százalékon mutatta a szociáldemokrata jelölt előnyét a 48,4 százalékon álló jelenlegi államfővel szemben.

Már a két héttel korábbi első fordulóban is jogi aggályokat okozott ez a fajta kiszivárogtatás, melynek nap közbeni eredményeit senki meg nem erősítette, ezért bukaresti megfigyelők nem is tartják teljesen hitelesnek. Annyi bizonyos, hogy a román hírügynökségek és a televíziók számára szigorúan tilos az esti urnazárás előtt bármiféle exit-poll eredményt akár csak kiszivárogtatni. Más kérdés, hogy az internetet a törvény nehezen tudja "kordában tartani". Igaz, a Realitatea hírtelevízió honlapján ravasz módon próbálta megkerülni a szabályt, azt írta ugyanis a szociáldemokratákra és a Basescut támogató demokratákra utalva: "A vörös akváriumi halak 1-2 lejjel drágábbak, mint a narancssárgák".

Egyelőre hivatalosan annyi biztos csupán, hogy az Országos Választási iroda (BEC) délutáni bejelentése alapján a helyi idő szerint délután 16 órakor regisztrált részvételi arány 32,4 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×