INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Több tucat halottja van az oroszországi vonatszerencsétlenségnek

Infostart / InfoRádió
Oroszországban 25 halálos áldozata és csaknem 90 sérültje van a Bologoje város közelében pénteken, helyi idő szerint este fél kilenc körül történt vonatszerencsétlenségnek. A Moszkvából Szentpétervárra tartó Néva Expressz több kocsija egyelőre ismeretlen okból kisiklott a nyílt pályán.

 A szerelvényen csaknem 660 ember utazott. Helyi sajtóértesülések nem zárták ki, hogy merénylet történt, miután egy egyméteres bombatölcsért fedeztek fel a vasúti sín közelében. A Szentpétervár és Moszkva között közlekedő járat ellen 2007-ben már követtek el pokolgépes támadást, akkor 27-en sérültek meg.

Az orosz államügyészség terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával szombaton vizsgálatot indított.

A vizsgálat robbanószerkezetek és robbanószerek illegális forgalmazása ügyében indult meg. Mint Marina Gridnyeva, az államügyészség szóvivője közölte, a katasztrófa helyszínére utazott Viktor Griny, az államügyész helyettese.

Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság elnökének közlése szerint "olyan objektív adatok állnak rendelkezésre, melyek megengedik annak feltételezését, hogy a nyomozás egyik verziója szerint a Néva Expressz szerencsétlenségét egy ismeretlen robbanószerkezet robbanása okozhatta".

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök utasítására külön kormánybizottságot hoztak létre Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vezetésével a szerencsétlenség következményeinek felszámolására.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya szombaton délelőtt cáfolta azt a tárcavezetőtől, Szergej Sojgutól származó információt, mely szerint a szerencsétlenségnek 39 halálos áldozata lett volna, és a korábbi, 25 halálos áldozatról szóló hírt erősítette meg.

Pavel Popov miniszterhelyettes közlése szerint a szerencsétlenség 96 sérültjét ápolják különböző kórházakban.

Az orosz vasúttársaság azt közölte, hogy a szerelvény utasai között az utaslista alapján legkevesebb 3 külföldi állampolgár is lehetett, de ez az információ még ellenőrzésre szorul.

Az STT finn hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az utaslistán két finnek tűnő név található, de ezeknek az embereknek az állampolgárságát eddig nem sikerült megállapítani, és sorsukról sem tudnak semmit. Az orosz televízió jelentése szerint a bologojei kórházban a sérültek között van egy olasz állampolgár is.

A címlapról ajánljuk