eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Több tucat halottja van az oroszországi vonatszerencsétlenségnek

Oroszországban 25 halálos áldozata és csaknem 90 sérültje van a Bologoje város közelében pénteken, helyi idő szerint este fél kilenc körül történt vonatszerencsétlenségnek. A Moszkvából Szentpétervárra tartó Néva Expressz több kocsija egyelőre ismeretlen okból kisiklott a nyílt pályán.

 A szerelvényen csaknem 660 ember utazott. Helyi sajtóértesülések nem zárták ki, hogy merénylet történt, miután egy egyméteres bombatölcsért fedeztek fel a vasúti sín közelében. A Szentpétervár és Moszkva között közlekedő járat ellen 2007-ben már követtek el pokolgépes támadást, akkor 27-en sérültek meg.

Az orosz államügyészség terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával szombaton vizsgálatot indított.

A vizsgálat robbanószerkezetek és robbanószerek illegális forgalmazása ügyében indult meg. Mint Marina Gridnyeva, az államügyészség szóvivője közölte, a katasztrófa helyszínére utazott Viktor Griny, az államügyész helyettese.

Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság elnökének közlése szerint "olyan objektív adatok állnak rendelkezésre, melyek megengedik annak feltételezését, hogy a nyomozás egyik verziója szerint a Néva Expressz szerencsétlenségét egy ismeretlen robbanószerkezet robbanása okozhatta".

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök utasítására külön kormánybizottságot hoztak létre Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vezetésével a szerencsétlenség következményeinek felszámolására.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya szombaton délelőtt cáfolta azt a tárcavezetőtől, Szergej Sojgutól származó információt, mely szerint a szerencsétlenségnek 39 halálos áldozata lett volna, és a korábbi, 25 halálos áldozatról szóló hírt erősítette meg.

Pavel Popov miniszterhelyettes közlése szerint a szerencsétlenség 96 sérültjét ápolják különböző kórházakban.

Az orosz vasúttársaság azt közölte, hogy a szerelvény utasai között az utaslista alapján legkevesebb 3 külföldi állampolgár is lehetett, de ez az információ még ellenőrzésre szorul.

Az STT finn hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy az utaslistán két finnek tűnő név található, de ezeknek az embereknek az állampolgárságát eddig nem sikerült megállapítani, és sorsukról sem tudnak semmit. Az orosz televízió jelentése szerint a bologojei kórházban a sérültek között van egy olasz állampolgár is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×