eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdték a kárfelmérést az árvíz sújtotta Egyesült Királyságban

Megkezdődött szombaton a kárfelmérés a halálos áldozattal és hatalmas anyagi pusztítással járó, példátlan hevességű angliai áradások után. A rendkívüli időjárás Írország déli részén is komoly gondokat okozott.

A legnagyobb károk az északnyugat-angliai Cumbria grófságban keletkeztek. A brit Környezetvédelmi Hatóság mérési adatai szerint ebben a térségben 24 óra alatt 314,4 milliméter csapadék esett. Ez példátlan napi esőmennyiség az angliai mérések eddigi történetében. A korábbi 24 órás csapadékrekord 279 milliméter volt; azt 1955-ben mérték a délnyugat-angliai Dorset grófságban.

Cumbriában négy közúti hidat sodortak el a megáradt folyók. Az egyik híd a tengerparti Workington városának fő közlekedési átkelője volt a Derwent folyón. Az összeomlás pillanatában éppen a hídon tartózkodott egy rendőr, aki a forgalmat terelte el. A négygyermekes Bill Parkert - aki éppen szombaton ünnepelte volna 45. születésnapját - elsodorta az áradat; holttestét egész napos megfeszített keresés után, péntek este találták meg a tengerparton, 18 kilométerre a várostól.

A Környezetvédelmi Hatóság közölte: a térség árvízellenes védműveit olyan áradások kivédésére tervezték, amilyenek átlagosan százévente egyszer fordulnak elő, a mostanihoz hasonlóra azonban "ezer évente egyszer" van csak példa.

A Derwent felső szakaszánál fekvő Cockermouth kisvárosban - a nagy romantikus angol költő, William Wordsworth szülőhelyén - a mentőalakulatok még szombaton is kutattak olyanok után, akik esetleg elöntött ingatlanokban rekedtek. E településen pénteken 2,5 méter magasan állt a víz; az elárasztott negyedekből kétszáz embert kellett kimenteni. A mentőakcióban a brit hadsereg alakulatai és a királyi légierő helikopterei is részt vettek.

Szombaton már megindult a vízszint csökkenése, és bár a meteorológia újabb atlanti front érkezését jelezte, további esőzéssel, a szakértők szerint ez már nem okoz áradást.

Gordon Brown brit miniszterelnök szombaton látogatást tett a katasztrófa sújtotta északnyugat-angliai térségben, és megígérte: a kormány minden szükséges anyagi segítséget megad a helyreállításhoz.

A hatalmas csapadékmennyiség Írországban is nagy károkat okozott. Helyszíni beszámolók szerint a déli országrészben fekvő ősi Cork - Dublin után a második legnagyobb ír város - különösen megszenvedte az ítéletidőt: a település jelentős része víz alá került, és a 120 ezer lakos közül 18 ezer ivóvízellátás nélkül maradt.

Az első becslések szerint csak ez a város több mint 100 millió euró kárt szenvedett.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×