eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A bolíviai ügyész nem veszi figyelembe a magyar vizsgálati eredményeket

A Rózsa Flores Eduardo állítólagos terroristacsoportjának ügyét vizsgáló bolíviai ügyész nem veszi figyelembe a magyar szakértői véleményt, amely szerint Magyarosi Árpád halálát "kivégzés" okozta - írták a helyi lapok.

"Az ügyészségnek nincs oka figyelembe venni a jelentést, mivel az nem hivatalos, hanem magánúton készült, Magyarosi Árpád családjának kérésére" - jelentette ki a lapok szerint Marcelo Sosa. A szakértői jelentés felhasználását az Európai Unió bolíviai képviselője, Nigel Baker La Paz-i brit nagykövet sürgette a múlt csütörtökön. A bolíviai elnök válaszul még aznap kirohanást intézett az Európai Unió ellen.

Az ügyész azt is közölte, hogy a bűnvádi eljárásban a nyomozás során nyert szakértői és technikai adatokat fogják felhasználni. Ha valaki ellenőrző szakértői vizsgálatot szeretne, akkor az ügyészséghez kell kérvényt beadnia a megfelelő törvényes csatornákon keresztül - mondta.

Az ügyben szintén vizsgálódó parlamenti bizottság ellenzéki tagjai a keddi sajtóban jelentették be: Magyarországra és a szintén érintett Írországba utaznak, hogy további információkat szerezzenek. Remélhetőleg már a jövő héten elindulhatnak - mondta Bernardo Montenegro képviselő a Santa Cruz-i El Mundónak.

Mindkét országban szeretnének találkozni parlamenti képviselőkkel és a hatóságokkal is. "Mi eleve a nemzetközi vizsgálatot és az Interpol szakértőinek bevonását javasoltuk" - tette hozzá az ellenzéki képviselő a La Paz-i La Razón szerint.

Nemzetközi vizsgálatot kért az ír kormány is, mivel az állítólagos terroristacsoport erőszakos felszámolásakor a belbiztonsági kommandósok agyonlőttek egy ír állampolgárt is, akárcsak az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót. Az ír állami kórboncnok is arra a megállapításra jutott, hogy Michael Dwyert egyetlen, a szívébe küldött lövéssel ölték meg, s nem úgy, ahogy a bolíviai vizsgálatból kiderül, miszerint tűzharcban hat lövést kapott április 16-án a Santa Cruz-i Las Americas szállodában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×