eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Az oroszországi sertéspestis Európát is veszélyezteti

A FAO arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniót és Kínát is veszélyezteti a Kaukázusból Oroszországba tovább terjedt afrikai sertéspestis.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének közleménye szerint az emberre veszélytelen sertéspestis az Európai Unióba, Kelet-Európába, a Fekete-tenger melletti országokba terjedhet tovább Oroszországból, és nem kizárható, hogy Közép-Ázsiába és Kínába is eljut.

Kínában van a világ a legnagyobb sertésállománya.

Az orosz mezőgazdasági egészségügyi szolgálat (Rosszelhoznadzor) a napokban egy északnyugat-oroszországi sertéstelepen fedezett fel ASF-vírussal fertőzött állatokat. Az illetékes hatóság szerint ide Dél-Oroszországból került a vírus, ahol először szeptember végén mutatták ki a megbetegedést.

A FAO közlése szerint a vírus évek óta jelen van Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban. Most azonban már megjelent Dél-Oroszországban is, ahol eddig 25 esetet jegyeztek fel.

Juan Lubroth, a FAO főállatorvosa azt mondta csütörtökön, hogy az ASF által leginkább veszélyeztetett országok a balti államok, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Románia és Bulgária. Félő azonban, hogy a vírus tovább terjed az Európai Unióba, illetve Oroszország keleti felébe, majd onnan Kínába.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az orosz mezőgazdasági miniszter elrendelte: valamennyi telepen zárt helységben kell tartani a sertéseket. Egyes szakértői számítások szerint az orosz sertéságazatnak 25-30 milliárd rubel (860 millió dollár-1 milliárd dollár) közvetlen vesztesége keletkezhet a járvány miatt.

A vírus ellen jelenleg nincs oltóanyag.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×