eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Berlin nem hajlandó újratárgyalni az Opel eladását

Eredetileg a múlt hétre tervezték az Opel autógyár eladását, azonban a General Motors és a vevő közötti tárgyalások elhúzódás nyomán kiéleződött a viszály az Európai Unió bizottsága és a berlini kormány között. Brüsszelben az eladási feltételek újratárgyalását követelik, amire a jelek szerint Berlin nem lenne hajlandó.

Az EU versenyügyi biztosa a német gazdasági miniszterhez intézett levelében bírálta a berlini kormányt az Opel autógyár megmentését célzó intézkedései miatt és rámutatott arra, hogy ezek nem felelnek meg az unió versenyjogi szabályaival.

Érvként azt hozta fel, hogy Berlinben az Opelnek nyújtott kormányzati támogatást ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a cég részvényeinek többségét a Magna nevű osztrák-kanadai autóalkatrész beszállító vállalat kapja meg.

A versenyjogi biztos levelében rámutatott arra, hogy az Európai Bizottság szerint csak az biztosíthatja az Opel művek tartós fennmaradását, ha a jelenlegi tulajdonos, az amerikai General Motors számára lehetővé teszik a vevő kiválasztásának újragondolását, és Berlinben szavatolják azt is, hogy bárkire essen is a General Motors döntése, a több milliárd euró állami támogatást mindenképpen folyósítják.

A még hivatalban lévő német gazdasági miniszter válaszában hangsúlyozta, hogy esetleges félreértések tisztázására készen állnak Berlinben, de leszögezte: hogy a kormány eltökélt szándéka, hogy a komoly hagyományokkal rendelkező Opel autógyár új tulajdonosa az osztrák-kanadai beszállítói konszern, a Magna legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×