eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

Fico azt mondja, ha Csehországgal kivételeznek, Szlovákia igényt tart rá

Ha Csehországnak sikerül kivételt elérnie az európai uniós Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta alól, akkor Szlovákia is megpróbálja elérni ugyanezt - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő egy cseh tv-nek adott interjúban.

"Ha Csehországnak sikerül kialkudnia, hogy a Lisszaboni Szerződésre hivatkozva ne lehessen felvetni a Benes-dekrétumok ügyét, akkor Szlovákia sem maradhat le, mert egy ilyen klauzulával nagyon kényes helyzetbe kerülne" - mondta.

Mint kifejtette, ha az EU eleget tesz a cseh kérésnek, és lesz egy kivétel az EU alapjogi chartája alól, akkor úgy fog tűnni, mintha az lenne főszabály, hogy az EU-dokumentum jogalapot teremt a volt Csehszlovákiából kitelepített szudétanámetek leszármazottainak kártérítési követeléséhez.

Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×