eur:
389.09
usd:
361.41
bux:
68680.19
2024. május 7. kedd Gizella

"Az NDK-ban még a nyelvüket is megváltoztatták, hogy különbözzenek"

Hatvan éve alakult meg az Német Demokratikus Köztársaság: azután, hogy 1949. október 7-én kikiáltották Német Szövetségi Köztársaságot, a szovjet befolyású, szocialista ország is önálló államot alapított. A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a keletnémetek saját identitást akartak maguknak, ezért még a német nyelv átalakítására is hajlandók voltak.

Az NDK olyan ország volt, amelynek volt egy nagyobb, nyugati testvére, ezért is kellett erősebben hangsúlyoznia, hogy önálló államidentitással rendelkező emberek közössége él ott - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa.

A keletnémetek még arra is hajlandóak voltak, hogy megváltoztassák a saját nyelvüket, hogy mutassák különbözőségüket Nyugat-Németországtól: számos, a nyugati kifejezésektől eltérő, ám azoknak megfelelő új szót alkottak, amelyek a köznyelvbe is átmentek - tette hozzá Horváth Sándor.

1949-es megalakulásakor az NDK még viszonylag nyitott országnak számított, a határokat fokozatosan zárták le: a keletiek akkoriban még relatíve szabadon átjárhattak a nyugati zónába, nem csak rokonokat látogatni, hanem vásárolni is. Õk olyan termékekhez is hozzáférhettek, amilyeneket az ötvenes évek Magyarországán egyáltalán nem lehetett kapni - magyarázta a történész.

Az utazási korlátozásokat 1952-ben kezdték bevezetni, a teljes tiltás azonban csak 1962-ben, a berlini fal megépítésével lépett életbe. Ekkor zárult be az NDK, míg Magyarországon ebben az időszakban egyre nyitottabbá vált - mondta Horváth Sándor.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×