eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem bíznak a védőoltásban a franciák

Október közepén kezdik meg a Franciaországban a H1N1 vírus elleni védőoltás-kampányt. Az Egészségügyi Világszervezet szeptemberi jelentése szerint az európai államok közül Franciaországban terjed a leggyorsabban a betegség: eddig 29 ember vesztette életét, és a százezer lakosra jutó megbetegedések száma meghaladja a 164-et - ez éppen a duplája annak az alsó határnak, amelytől kezdve járványról lehet beszélni.

Október közepén kezdik meg Franciaországban az új típusú influenza elleni védőoltás-kampányt. Az intézkedést maga a francia miniszterelnök jelentette be, és becslése szerint néhány hét múlva 2-3 millió adag védőoltás áll majd rendelkezésre.

François Fillon kiemelte, az ellenanyagot első körben az egészségügyben dolgozóknak adják be. A Közegészségügyi Hatóság által kidolgozott menetrend szerint az egészségügyi személyzet után a gyermeket váró kismamákat oltják be, igaz, elővigyázatosságból csak a terhesség negyedik hónapjától. Õket követően a fél éves csecsemők környezete kapja meg az vakcinát, majd azok a hat és huszonhárom hónapos gyermekek kerülnek sorra, akiket valamilyen, már meglévő betegségük miatt a veszélyeztetett kategóriába sorolnak a hatóságok. A sort az ugyancsak veszélyeztetettnek minősülő idősebb gyermekek és öregek folytatják, és csak a legvégén jönnek az egészséges, 19 évesnél idősebb felnőttek.

A kampány meglehetősen ellentmondásos hangulatban kezdődik meg: az Egészségügyi Világszervezet szeptemberi jelentése szerint az európai államok közül Franciaországban terjed a leggyorsabban a betegség, eddig 29 ember vesztette életét, és a százezer lakosra jutó megbetegedések száma meghaladja a 164-et, ami éppen duplája annak az alsó határnak, amelytől kezdve járványról lehet beszélni.

Mindennek ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a franciák 80 százaléka nem aggódik a jelenség miatt, 64 százalékuk pedig várhatóan nem oltatja be magát. Az oltás elleni bizalmatlanságot - az általános tájékozatlanságon túl - a szakmában, valamint a sajtóban immár hetek óta tartó vita is táplálja, számos szakértő ugyanis úgy véli, a kormány fölöslegesen dobott ki egymilliárd eurót a vakcinák megvásárlására.

Egy, a környezeti ártalmakra figyelő orvosokat tömörítő egyesület például "tudományos bizonyítékokat" követel arra, hogy az oltás nem gyakorol majd káros hatást például a terhes nőkre, és aggodalmukat fejezték ki, amiért a vakcinában jelen van az egyébként higanyt tartalmazó tiomersal nevű tartósítószer. Sőt, azt is megkérdőjelezik, hogy egyáltalán szükség van-e a tömeges oltásra.

A másik oldalon a vakcinákat gőzerővel gyártó francia laboratóriumok szakértői azt hangsúlyozzák, hogy az oltóanyagokkal minden rendben van, és a Le Figaro napilap által megszólaltatott, a szezonális influenzák egyik neves francia szakértője is úgy véli, hogy az emberi szervezet "általában jól reagál" az ilyen ellenanyagokra. Paul Léophonte tudőgyógyász ugyanakkor úgy véli, nem biztos, hogy szükség van egy tömeges védőoltás-kampányra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×