eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Karkötővel tartják távol az erőszakos férjeket

Erőszakos férjeket távol tartó karkötőket vezetnek be jövőre Franciaországban. A karórához hasonló szerkezetet a tervek szerint azoknak a férfiaknak kell majd hordaniuk, akiket a bíróság eltiltott egykori feleségük vagy élettársuk látogatásától. Az elektronikus műszer által kibocsátott jeleket GPS-en keresztül egy ellenőrző központba irányítják, ily módon az ex-férj mozgását a nap minden órájában nyomon követik.

A jövőre életbe lépő, egyelőre kísérleti jellegű intézkedést a francia családügyi államtitkár jelentette be, aki a döntést indokolva azt mondta, a kormány mindenképpen meg akarja fékezni a házastársak közötti erőszakot, amely a nők körében minden évben szedi halálos áldozatait. Nadine Morano hozzátette: "Franciaországban csak tavaly 156 nő vesztette életét a férjétől vagy az élettársától elszenvedett erőszak következtében, és ez nem folytatódhat tovább".

A karkötő használatának kötelezővé tétele egyébként azért vált szükségessé, mert Franciaországban is gyakori, hogy a bírósági tiltás ellenére az erőszakos férj tovább zaklatja egykori feleségét. A családügyi minisztérium szerint a műszer éppen ezt a "mindenhatóság érzést" hivatott megtörni, ha ugyanis a férfi térben túl közel kerül egykori, korábban bántalmazott feleségéhez, azt az ellenőrző központ egy kis vevőkészüléken keresztül azonnal jelzi az asszonynak. Sőt, kritikus helyzetben a központ munkatársa telefonon is felhívja a nőt, tanácsokat adva, hogy miképpen kerülje el a találkozást, és szükség esetén akár egy rendőrjárőrt is kiküldhet a helyszínre.

A családügyi államtitkár közlése szerint első körben mintegy kétezer férfit köteleznének a karkötő használatára, melyek beszerzési és üzemeltetési költsége várhatóan eléri az ötmillió eurót, mai árfolyamon az 1,3 milliárd forintot. A műszer pontos használatának szabályait és körülményeit a családügyi minisztérium október folyamán dolgozza ki parlamenti képviselők és a témában érintett egyesületek bevonásával.

Az elképzelés máris pozitív visszhangra talált Franciaországban, a bántalmazott nőket védő ügyvédek például úgy vélik, a műszer alkalmazása sok nő számára komoly lelki megkönnyebbülést eredményez majd, mivel annak köszönhetően megszűnik az az érzésük, hogy egykori bántalmazójuk állandóan követi őket.

Az ötlet egyébként a szomszédos Spanyolországból származik, ahol egy rövid kísérleti időszakot követően a karkötő használatát idén augusztusban az egész országra kiterjesztették. A spanyol hatóságok szerint a szerkezet bevezetése óta a házastársak közötti erőszak miatt bekövetkezett halálozás aránya 14 százalékkal csökkent.

A francia családügyi államtitkár ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a karkötő önmagában nem jelent megoldást, szerinte az erőszakos, sokszor lelkileg sérül férfiaknak lehetővé kell tenni, hogy - a visszaesést elkerülendő - pszichológiai kezelésen is részt vegyenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×