eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

New Yorkban "fényezte" a kormányt a külügyminiszter

Balázs Péter külügyminiszter keddi New York-i találkozóin ismertette a magyar kormány válságkezelési intézkedéseit és a gazdaságban már érzékelhető pozitív jeleket - közölte Mátrai Zsuzsanna szóvivő.

Az ENSZ Közgyűlés 64. ülésszakának általános vitája alkalmából szeptember 21-29. között New Yorkban tartózkodó miniszter kedden részt vett a világszervezet klímacsúcsán, majd találkozott grúz, koszovói, guyanai és mozambiki partnerével.

A magyar diplomácia vezetője a találkozókon a magyar kormány válságkezelési lépésein kívül vázolta a Budapesti Népirtás Megelőzési Központ létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket is.

Grigol Vasadze grúz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán megerősítette: Magyarország szimpátiával követi és támogatja Grúzia európai és euroatlanti struktúrákhoz való közeledését, és kész a szorosabb együttműködésre a Keleti Partnerség programja keretében is. Jelezte, hogy Magyarország a Visegrádi Négyek soros elnökeként is - a nyugat-balkáni régióval egyetemben - kiemelten kezeli ezt a programot, amelyet különböző projektekkel kíván megtölteni a szükséges források előteremtésével.

Balázs Péter kiemelte: Magyarország, összhangban az Európai Unió álláspontjával, kiáll Grúzia szuverenitása, területi sérthetetlensége és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartása mellett. A kereskedelmi hajókkal kapcsolatos abháziai incidensek ügyében hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy valamennyi fél önmérsékletet tanúsítson, és el kell kerülni, hogy az ügyek esetleg fegyveres viszállyá fajulhassanak. A magyar diplomácia vezetője 2009. október második felében egynapos budapesti munkalátogatásra hívta meg grúz kollégáját, ezt Vasadze elfogadta.

Skender Hyseni koszovói külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén Balázs Péter megerősítette partnerének szóló meghívását a Visegrádi Négyek és a nyugat-balkáni külügyminiszterek találkozójára, amelyet október elején magyar kezdeményezésre rendeznek meg.

A magyar külügyminiszter reményei szerint a találkozó - amelyen a soros EU-elnök Svédország mellett a következő, magyar részvételű uniós elnökségi trió két másik tagja, Spanyolország és Belgium is képviselteti magát - hozzájárul a tartós balkáni béke és stabilitás megteremtéséhez, a térség gazdasági fejlődésének elősegítéséhez; a résztvevőknek lehetőségük nyílik a békés és barátságos párbeszédre.

Hyseni nagyra értékelte a magyar szerepvállalást a KFOR és az EULEX missziókban, amiért köszönetet mondott. Az EULEX kapcsán Balázs Péter kifejtette: minden, Koszovó vagy annak nevében az EULEX által kötött bilaterális és multilaterális megállapodás a nemzetközi elismerés, elfogadottság egy-egy újabb lépése, éppen ezért a Koszovói Köztársaság érdekeit szolgálja.

Balázs Péter keddi programjában szerepelt az EU-USA miniszteri találkozón, valamint az USA által szervezett transzatlanti vacsorán való részvétel is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×