INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Csehország részt akar venni az amerikai rakétapajzs kiépítésében

InfoRádió / MTI
Csehország még az év vége előtt tárgyal az Egyesült Államokkal arról, hogy részt venne a valóban megvalósuló amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésében, miután Washington feladta a rendszerelemek közép-európai telepítésének tervét - közölte helyi idő szerint pénteken, washingtoni tárgyalásai után a cseh védelmi miniszter.

Csehország szeretné, ha szakértői részt vehetnének az amerikai rakétavédelmi hivatal (MDA) munkájában. A majdani tárgyalásokon a rakétapajzson kívül szó lesz a két ország általános katonai együttműködéséről - tette hozzá Martin Bartak.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter pedig kijelentette: az Egyesült Államok szívesen látja Csehország részvételét az új "rakétavédelmi architektúrában". A két ország folytatja tudományos együttműködését a rakétavédelem területén. Csehországon kívül Lengyelország és más európai országok is szeretnének részt venni a rendszer kiépítésében - tette hozzá.

Gates csütörtökön bejelentette, hogy hajókra szerelt rakétavédelmi rendszereket fog az Egyesült Államok Európában állomásoztatni, a rakétapajzs-elem - radar és elfogó rakéták - csehországi és lengyelországi telepítése helyett.

A címlapról ajánljuk