eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Obama a bankok szigorúbb felügyeletét sürgeti majd a G20-találkozón

Lépéseket ígér a bankok szigorúbb felügyelete érdekében és a nemzetközi egyeztetés szükségességét hangsúlyozza majd e téren Barack Obama amerikai elnök a Húszak vezetőinek közelgő pittsburghi találkozóján - közölte a Fehér Ház.

Michael Froman vezető elnöki tanácsadó a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) vezetőinek jövő heti találkozójával kapcsolatban szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján kiemelte: a pénzügyek szabályozását összeegyeztethető módon kell megközelíteni az egyes országokban, elkerülendő, hogy a pénzpiaci szereplők azokba az országokba tóduljanak, ahol kevésbé szigorú szabályok kötik meg a kezüket.

Obama már a New Yorki-i Wall Streeten hétfőn mondott, nagy figyelmet kapott beszédét is arra használta fel, hogy megpróbáljon lendületet adni az amerikai szabályozási reformnak, amely ellenállásba ütközött a washingtoni törvényhozásban. Az elnök a Lehman Brothers bank tavaly őszi csődjének évfordulóján mondta el beszédét. A csőd hitelpiaci pánikot okozott, ami az összeomlás szélére sodorta a pénzügyi rendszert.

A Húszak egyes tagországai az Egyesült Államokat okolják a pénzügyi válság nyomán kialakult gazdasági világválságért, és aggódnak amiatt, hogy vontatottan halad az amerikai pénzügyi szabályozás szigorítása.

Froman szerint a jövő heti G20-találkozó résztvevői hangsúlyozni fogják az előző, áprilisi találkozójuk óta a gazdaság stabilizálása terén elért eredményeket, de ígéretet tesznek arra, hogy tovább folytatják a gazdaságélénkítő lépéseket a talpra állás érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×