INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Obama a bankok szigorúbb felügyeletét sürgeti majd a G20-találkozón

InfoRádió / MTI
Lépéseket ígér a bankok szigorúbb felügyelete érdekében és a nemzetközi egyeztetés szükségességét hangsúlyozza majd e téren Barack Obama amerikai elnök a Húszak vezetőinek közelgő pittsburghi találkozóján - közölte a Fehér Ház.

Michael Froman vezető elnöki tanácsadó a húsz legnagyobb ipari és felzárkózó ország (G20) vezetőinek jövő heti találkozójával kapcsolatban szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján kiemelte: a pénzügyek szabályozását összeegyeztethető módon kell megközelíteni az egyes országokban, elkerülendő, hogy a pénzpiaci szereplők azokba az országokba tóduljanak, ahol kevésbé szigorú szabályok kötik meg a kezüket.

Obama már a New Yorki-i Wall Streeten hétfőn mondott, nagy figyelmet kapott beszédét is arra használta fel, hogy megpróbáljon lendületet adni az amerikai szabályozási reformnak, amely ellenállásba ütközött a washingtoni törvényhozásban. Az elnök a Lehman Brothers bank tavaly őszi csődjének évfordulóján mondta el beszédét. A csőd hitelpiaci pánikot okozott, ami az összeomlás szélére sodorta a pénzügyi rendszert.

A Húszak egyes tagországai az Egyesült Államokat okolják a pénzügyi válság nyomán kialakult gazdasági világválságért, és aggódnak amiatt, hogy vontatottan halad az amerikai pénzügyi szabályozás szigorítása.

Froman szerint a jövő heti G20-találkozó résztvevői hangsúlyozni fogják az előző, áprilisi találkozójuk óta a gazdaság stabilizálása terén elért eredményeket, de ígéretet tesznek arra, hogy tovább folytatják a gazdaságélénkítő lépéseket a talpra állás érdekében.

A címlapról ajánljuk